Hopp til hovedinnholdet

Er det mulig å ta en utdanning innen et yrkesfag?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har studert litt over ett halvt år, men er ikke sikker på om studier er det riktige for meg. På videregående gikk jeg musikklinja, som vil si at jeg har generell studiekompetanse. Dette betyr jo at jeg har alle de nødvendige fellesfagene. Det jeg lurer på er om det er mulig å ta en utdanning innen et yrkesfag. Finner lite informasjon om dette.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har gått et løp som gir generell studiekompetanse og har brukt opp din ungdomsrett på det. Det er dessverre ikke så enkelt å ta et fagbrev når du har brukt opp ungdomsretten din, fordi slike utdanninger tilbys kun i vgs, og videre på fagskole for dem som allerede har oppnådd yrkeskompetanse.

Du kan søke vg1 i videregående opplæring, men du vil bli vurdert først etter at alle med ungdomsrett er tatt inn. Du vil heller ikke få rett på voksenopplæring når du blir 25 år, dette er er et tilbud for voksne som ikke brukte ungdomsretten sin.

For å kunne bli lærling må du først ha programfagene fra vg1 og vg2. Siden du har generell studiekompetanse trenger du ikke å ta fellesfagene på nytt, det har du helt rett i.

Du kan sjekke om du finner private skoler som tilbyr de programfagene du trenger. Du kan eventuelt ta programfagene som privatist, selv om det ikke nødvendigvis er så enkelt med praktiske fag. Etter at du har tatt programfagene kan du bli lærling, vanlig læretid er 2 år. Du må selv skaffe deg læreplass. Lærebedrifter får mindre tilskudd for en lærling uten ungdomsrett, det gir deg også en ekstra utfordring. På den annen side er det noen som foretrekker med voksne lærlinger.

Et annet alternativ er å ta fagbrev etter praksiskandidatordningen. Det får du ved å jobbe innen fagfeltet istedenfor skole/lære. Du må selv skaffe deg relevant jobb. Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordningen er at du må dokumentere 5 års relevant og allsidig praksis fra fagfeltet og i tillegg bestå en teoretisk eksamen på Vg3 nivå (praksiskandidateksamen) før fagprøve kan avlegges. Fagopplæringen i fylket ditt kan gi deg mer informasjon om denne ordningen dersom det er aktuelt for deg.

Det finnes noen fagutdanninger på fagskolenivå som har generell studiekompetanse som opptakskrav, du kan sjekke på utdanning.no om du finner tilbud som passer deg.

Lykke til!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Fagskole – noe for deg?

Klasserom (colourbox.com)

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning