Hopp til hovedinnholdet

Er veldig usikker på hva jeg skal søke, utsette? Søker jeg da på førstegangsvitnemål?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, har fått innkallelse til førstegangstjeneste. Jeg tenkte at jeg skulle søke skoleplass nå (frist 15.april), men er veldig usikker på hva jeg skal søke, har lest på utdanning.no uten hell. Det jeg lurer på er om det er like greit å søke 15.april neste år, da jeg kanskje har funnet ut hva jeg vil bli etter en stund i militæret. Vil jeg forsatt søke med førstegangsvitnemål da? Blir 19 år i november. Takker for svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
 

Du spør om du like greit kan vente med å søke til neste år, siden du ikke er sikker på hva du ønsker å gjøre videre.

Vi vil nok uansett anbefale deg å søke i år. Det er lenge til høsten, og om du har en plass, kan det være lettere å forsøke å endre retning eller skole. Det er kanskje noe du tenker er mer interessant enn annet, søk, det koster ingenting å søke på offentlige skoler.

Så lenge du ikke fyller mer enn 21 år søknadsåret og har et førstegangsvitnemål som kvalifiserer deg, vil du automatisk bli konkurrere i både kvote for førstegangsvitnemål og ordinær kvote. Du vil da havne i den kvoten du kommer best ut i.

I førstegangsvitnemålskvoten vil du ikke få med eventuelle nye fag du har tatt etter videregående eller fag som du har forbedret etter endt videregående, dette vil du kun få uttelling for i ordinær kvote.

Legger ved noen artikler som kan gi deg noen råd.

Lykke til!

Vennlig hilsen Samordna opptak og ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Høgskole, universitet eller privatskole?

Jente på forelesning (www.colourbox.com)

Lurer du på hvilken skole som har akkurat den utdanningen du har lyst til å ta? Og hvordan undervisningen på de ulike skolene varierer? Da bør du fortsette å lese.

Les mer

Jeg vet jo ikke hva jeg vil bli!

Jenter tenker (colourbox.com)

Noen ganger virker det som om alle rundt deg vet hva de vil bli når de blir voksne, men faktisk er det slik at de fleste bruker lang tid på å bestemme seg for hva de vil gjøre.

Av ungdomsredaksjonen i ung.no

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning