Hopp til hovedinnholdet

Jeg er lærling i barnehage. Er jeg som en vanlig ansatt? 

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg jobber som lærling i en barnehage. Det jeg lurer på er jeg skal jobbe på "toppen" eller om jeg er som en vanlig ansatt. Skal sjefen min måtte ta inn vikar for meg dersom jeg er vekke en dag?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt! 

Som lærling får du opplæring i faget ditt samtidig som du bidrar til barnehagens drift. Dette innebærer for eksempel at du får litt mindre lønn i begynnelsen av læretiden - hvor det er mye opplæring - og mer mot slutten, når du bidrar mer i selve driften. Ellers har du samme plikter og rettigheter som andre ansatte i bedriften. Det betyr at du må forholde deg til arbeidstid, regler på arbeidsplassen og avtalte arbeidsoppgaver på samme måte som andre i bedriften. 

Det er opp til arbeidsgiveren å bestemme om de vil ta inn vikar når du er borte. Jeg vil anbefale deg å ta en prat med sjefen din direkte om dette, det er bare sånn du kan få et tydelig svar. 

Det kan også være lurt å ta kontakt med Elev- og Lærlingeombudet i ditt fylke om du har spørsmål om dine rettigheter og plikter som lærling. Du finner en oversikt over alle fylkene på elevombudene.no

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Mann holder opp skilt med

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående opplæring får de rettighetene du har krav på. Vi har samlet noen eksempler problemer du kan oppleve på skolen - og som ombudene kan hjelpe med.

Les mer

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning