Hopp til hovedinnholdet

Har jeg krav på varsel hvis jeg kan få karakteren 1 i standspunkt?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg går vg1, og har fått karakter 1 og karakter 2 etter jul på prøver. Nå skal vi ha heldagsprøve snart, og jeg kan ingenting. Jeg klarer heller ikke å øve. Jeg har ikke fått noen som helst varsler, eller beskjeder om at jeg kanskje vil stryke, det er jeg som har tatt det opp med mattelæreren min. Jeg spurte om hva som ville skje hvis jeg strøk i matte, men jeg kjønte ikke det han sa. Hvis jeg får 1 på heldagsprøven, stryker jeg i matte? Selv om jeg ikke har fått noen advarsler? Hva skjer hvis jeg stryker?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei hei!

Kort og greit, så har du dessverre ikke krav på varsel hvis du kan få karakteren 1 da du da får har et vurderingsgrunnlag som tilsier karakteren 1 - og ikke at du mangler grunnlag for vurdering. Reglene for varsling er jf § 3-7 i Opplæringslova er at man skal varsles dersom det er tvil om eleven kan få halvårsvurdering eller standpunktkarakter, men karakteren 1 er en vurdering, så det faller derfor ikke inn under dette punktet.

Se:
lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2006-06-23-724/KAPITTEL_4#KAPITTEL_4 

Hvis du stryker i matte, så er gjerne alternativet å ta opp faget, for eksempel som privatist. Jeg vet at noen fylker, blant annet Vestfold, har sommerskole. Der tilbyr de et toukers intensivkurs i blant annet matte fra rett etter skoleslutt og da i to uker ut i ferien. De aller fleste går ut av sommerskolen med bestått, så det er vel verdt å bruke to uker av ferien på dette. Sjekk ut om ditt fylke har et tilsvarende tilbud, hvis du da ikke kommer fra Vestfold. Hvis ikke, så er alternativet å ta opp faget. Noen elever har stor glede av å følge en klasse i matte i prosessen. Det er lov å spørre skolen din om du kan få følge matteundervisningen til en annen klasse, hvis det lar seg gjøre med timeplanen din, da det er lettere å lære matte i en klasse enn på egen hånd. Hør med kontaktlæreren din hvis ikke du får noe ut av å snakke med mattelæreren din.

 

 

Elev- og lærlingombudet i Vestfold i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning