Hopp til hovedinnholdet

Er det muligheter for å få gjennomført eksamen på en annen måte?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går 2.året vgs, musikklinja. Det er slik at alle på musikklinja er nødt til å ha en eksamen i hovedinstrument i 3. klasse, hvor vi må spille en konsert alene på instrumentet vårt. Jeg får så mye angst av dette og jeg vet at det ikke er noe jeg klarer å gjennomføre, av ulike grunner. Jeg var ikke klar over det da jeg søkte på musikklinja, og jeg har gruet meg noe sinnssykt siden 1. klasse. Det jeg lurer på, er om det er mulig at jeg "bytter" til studiespesialisering 3. året, slik at jeg slipper hovedinstrumenteksamen, og tar de fagene jeg trenger for å få godkjent året for studiespesialisering, og likevel får generell studiekompetanse? Er dette mulig? Er det evt andre muligheter for å få gjennomført eksamen på en lettere måte? Går det an å ta den som privatist? Hilsen livredd jente

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er veldig synd at tanken på en eksamen skal stresse deg så mye at du vurderer å bytte programområde.

Du kan ikke gjøre et kryssløp fra vg2 Musikk Dans Drama til vg3 Studiespesialisering, med mindre skolen legger spesielt til rette for det, fordi du vil mangle fag for å få et godkjent vitnemål. Det høres også ut som en komplisert, arbeidskrevende og risikabel fluktmulighet, fremfor å ta tak i det som egentlig plager deg.

Eksamensformen i faget du snakker om er muntlig-praktisk, det betyr at det er en lokalgitt eksamen. Det innebærer at blant annet organisering, trekking av fag og elever, hjelpemidler og eksamensoppgaver er et lokalt ansvar. I videregående opplæring har fylkeskommunen ansvaret, som kan delegere gjennomføringen til skolelederne på hver skole. Derfor har skolen mange muligheter og en lokal frihet til å gjennomføre muntlig eksamen på egen skole. Det gjelder også når det kommer til tilrettelegging.

Først og fremst anbefaler vi at du tar dette opp med kontaktlærer og/eller rådgiver på skolen din. Det er bare fint at dette blir tatt opp så lang tid i forveien. Vær ærlig og fortell hvor mye dette plager deg, så dere sammen kan se på hvilke muligheter som finnes for at du kan gjennomføre eksamen på en måte du kan makte. Ta gjerne med deg foreldrene din på en sånn samtale.

Vi håper dere sammen kan finne en løsning, så du kan fullføre det løpet du går på. Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd til deg som sliter med eksamensangst

Mange blir stressa av eksamen

For mange elever og studenter oppleves eksamensresultatet som svært avgjørende, og mange reagerer med stress- og angstsymptomer. Hvis du er en av dem, er du ikke alene.

Les mer

Rett til tilrettelegging av prøver og eksamen

jente skriver (colourbox.com)

Allergi eller senebetennelse i armen? Behov for bestemte hjelpemidler for å gjennomføre eksamen? Skolen plikter å hjelpe deg med tilrettelegging på prøver og eksamen.

Les mer

Kan jeg bytte utdanningsprogram på videregående?

Jente tenker seg om (colourbox.com)

Har du valgt feil linje på videregående? Fortvil ikke. Det kan være mulig å bytte, selv om skoleåret har begynt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning