Hopp til hovedinnholdet

Får jeg ikke jobb med 2 i T-matte?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har et spørsmål angående matematikken og hva slags følger dårlige karakterer innen faget vil ha. Jeg går 1 året på vgs nå, og skal ta årets siste tentamen i T-matte imorgen. Ut året har den minste karakteren jeg har fått vært 1 og den største 4. På tentamen til jul fikk jeg 2. Mitt spørsmål er, vil 2'eren i T-matte påvirke fremtiden min? Vil det ha følger for min videre utdanning, eller eventuelt når jeg skal søke jobb? Er det slik at de som bestemmer om du blir akseptert for å studere på et universitet eller en høgskole ser 2'eren og tenker "det er for dårlig, du kommer ikke inn." Jeg tror snittet mitt blir på 4,2, mer eller mindre i år. Har vanligvis hatt 5,3 men matten har ødelagt snittet mitt ubetydelig mye! Hva er konsekvensene? Kan jeg risikere å ikke komme inn på skoler for høyere utdanning (etter VGS), eller eventuelt ikke få jobb dersom jeg får 2 i T-matte på vitnemålet? Tusen takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke så lett for oss heller å spå i fremtiden, så vi kan bare gi deg et generelt svar. En god karakter er selvsagt bedre enn en dårlig karakter, men hvis du ellers har bra karakterer trenger ikke en 2-er i T-matte å bety så mye.

Når du en gang skal søke på høyere utdanning konkurrerer du med den poengsummen karakterene dine utgjør. Alle avgangsfag fra alle tre årene kommer på vitnemålet ditt etter vg3, og 1T er et avgangsfag. Det er ingen som ser på karakteren i et enkeltfag ved inntaket. Det som teller er at du har generell studiekompetanse, har eventuelt spesielle fag som kreves, og den totale poengsummen din. Du kan lese mer om hvordan du regner poengene dine i artikkelen nedenfor.

Det samme gjelder når du en gang skal søke jobb, det er den totale kompetansen du har og hvordan du eller fremstår som er viktig, ikke en enkeltkarakter fra da du var 16 år.

Du har mulighet til å ta opp faget som privatist, hvis du ønsker å forbedre karakteren din. Du har da mulighet til å ta P-matte istedenfor T-matte, for å kunne få en bedre karakter. Hvis du tar opp faget mens du fremdeles er elev på vgs kan du få den nye karakteren på førstegangsvitnemålet ditt.
Du kan lese mer om dette i artiklene nedenfor.

Spør gjerne rådgiveren på skolen din om dette, hvis du synes det var uklart.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning