Hopp til hovedinnholdet

Hvor mye koster privatisteksamen?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei Jeg lurte på dette angående privatist eksamen. Jeg går i vg2 og har nylig hatt muntlig morsmålseksamen for første gang. Jeg fikk en karakter jeg ikke er særlig fornøyd med. Det jeg da lurte på var at hvis jeg tar den igjen i vg3 om jeg da må betale for det. Neste måned skal jeg i tillegg ha skriftlig morsmålseksamen, også for første gang. Hvis jeg også vil ta den igjen i vg3, må jeg betale for det også? I såfall hvor mye? Det er kanskje samme regler for skriftlig og muntlig, men bare for å være sikker. En annen ting jeg lurte på i tillegg var om jeg skal få L eller A som fravær da jeg har vært borte noen timer fra skolen på grunn av muntlig morsmålseksamen? Jeg fikk L som fravær, men er usikker på om det ikke er A jeg skal få. Tusen takk for svar på forhånd:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du må betale for eksamener som privatist. For nye fag eller fag som ikke er bestått koster det 1000,- pr.eksamen. For et fag du har bestått fra før, men ønsker å forbedre, koster det 2000,- pr.eksamen. Det betyr at det vil koste deg 4000,- å ta opp både muntlig og skriftlig morsmålseksamen på nytt.

Hvis du tar faget på nytt mens du fremdeles er elev på vgs kan du få de nye karakterene på førstegangsvitnemålet ditt.

Det er mulig du har rett i at du kan få fravær for eksamen strøket, men her kan det spille inn flere forhold. Du må derfor ta det opp med kontaktklærer eller med rådgiver på skolen din.

Du finner mer informasjon i artiklene nedenfor.
Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

Gutt på biblioteket (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene.

Les mer

Reglene for fravær på videregående skole

Skøyenåsen skole (ung.no)

Hvis du er borte i mer enn 10 prosent av timene i et fag, får du i utgangspunkt ikke halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning