Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer på påbygg?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg begynner på påbygg til høsten og trenger sårt litt hjelp... 1. Er det sånn at vi som går påbygg skal lære alt i historiefaget på ett år som de på studiespes lærer på 2 år??? 2. Hvilke fag kan man komme opp i SKRIFTLIG og hvilke fag kan en komme opp i MUNTELIG på påbygg? 3. Er det kun eksamen på våren på påbygg? Hvor mange eksamener skal man / kan man få på påbygg? 4. Hvordan ligger jeg ann på påbygg når jeg har 4,5 i snitt fra yrkesfag? 5. Kan man ta opp igjen fag som privatist om man stryker i et fag på påbygg/ vil forbedre karakter?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

1: Ja, men det er ikke så ille som det høres ut som. På Studiespesialisering har de 2 timer i uken eldre historie på vg2, og 4 timer i uken nyere historie på vg3. Begge delene er pensum til muntlig trekkeksamen i historie på vg3. På vg3 Påbygging skal du ha 5 timer i uken med eldre og nyere historie, du kan trekkes ut til muntlig eksamen.

2: Det er læreplanen i det enkelte fag som angir eksamensformen. Du kan søke opp læreplanene på udir.no. Du finner eksamensformen ved å klikke på overskriften vurdering i læreplanen.

3: Det er normalt bare eksamen på våren.
På vg3 påbygging skal alle elever opp til obligatorisk skriftlig eksamen i norsk hovedmål. Eksamen i norsk sidemål er trekkfag. Elever med fritak for vurdering i norsk sidemål skal trekkes ut i andre fag.
I tillegg til den obligatoriske eksamenen skal elevene trekkes ut til én skriftlig eksamen, og én muntlig eller muntlig-praktisk eksamen.

4: Det er dessverre mange som stryker på vg3 påbygging, og det er nok mange forskjellige grunner til det. Med et karaktersnitt på 4,5 høres det ut som om du har gode forutsetninger for å gjøre det bra på vg3. Du må bare være innstilt på at du må jobbe mer med teoretisk skolearbeid - og lekser - enn du (antagelig) gjorde på vg1 og vg2.

5: Det er fullt mulig å ta opp fag som privatist etter vg3, om du ønsker å forbedre fag. Det beste er å bestå alt i løpet av vg3, for å kunne konkurrere i kvote for førstegangsvitnemål når du skal søke høyere utdanning. Du kan lese mer om hva det innebærer i artikkelen nedenfor.

Lykke til med vg3!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Stryk på eksamen - hva kan du gjøre?

Trist jente (colourbox.com)

Fikk sommerferien en dårlig start da du så karakteren fra eksamen? Klaget du på karakteren uten å få medhold? Dette er dine rettigheter og muligheter.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning