Hopp til hovedinnholdet

Har jeg rett til å kutte et fag?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Heisann! Jeg er en elev i 2 klasse. Har valgt r1 i år og det nærmer seg slutten av skoleåret. Nå har det seg sånn at jeg allerede har funnet ut hvilke skole jeg vil studere på etter videregående og for det trenger jeg veldig gode karakterer. Jeg kommer til å få høyest 4 i r-matte, ikke bra nok. Det jeg lurer på er om jeg kan droppe ut av r1 og ta s1 som privatist til høsten og s2 på skolen. Min rådgiver sier at det ikke går ann nå grunnet eksamenstrekket, at jeg kan komme opp i r1, men jeg kontaktet hun før trekket og hun ba meg vente. Har jeg noen rett til å droppe ut? og kan jeg droppe ut? er det noen regler eller lover jeg kan vise til? I tillegg til dette så lurer jeg på om det går fint ann å søke inn på skolen igjen, selvom når jeg begynner i 3 klasse, har et fag for lite?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har bestemt deg for hva du vil studere videre!

Du har ingen rett til å slutte i et fag underveis i skoleåret. Du er tatt inn som fulltidselev og skolen kan velge å avslå en søknad om å slutte i fag.

Det er viktig at du nå fullfører R1, for alle fag på vg2 må være fullført og bestått for at du skal ha rett til inntak på vg3. Det er mulig å få et tilbud på vg3 selv om man mangler et fag, men konkurransemessig rykker du langt bak i køen. 

Eksamenstrekket har betydning, for alle vg2-elever skal trekkes ut til eksamen i ett av fagene sine, derfor kan man ikke slutte i fag etter at trekket har gått. Det går tidlig, i januar/februar. Du vil få problemer med førstegangsvitnemålet ditt hvis du mangler en obligatorisk eksamen.

Du har fremdeles mulighet til å bytte ut R1 med S1, men ikke hvis du blir trukket ut til eksamen i R1. Det er ikke mulig å bytte ut trekkfag på førstegangsvitnemålet, men det er mulig i ordinær kvote. Du kan lese mer om kvoter i artikkelen nedenfor. 

Hvis du ikke blir trukket ut til eksamen i R1, kan du ta S1 som privatist til høsten. Du kan da bytte ut R1 med S1 og få den nye karakteren på førstegangsvitnemålet ditt. Du kan lese mer om å være privatist nedenfor.

Det kan spille inn andre forhold her, så snakk gjerne med den som er vitnemålsansvarlig på skolen din for konkrete svar.

Lykke til med eksamen!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning