Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg bli ROV-pilot?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har lest litt om yrket rov-pilot, men finner ingenting om hvordan jeg kan utdanne meg til å bli dette. Jeg er ferdig med videregående med generell studiekompetanse. Det eneste jeg finner er å gå tilbake til Vg1 og starte med en annen linje der i 2 år fram til praktisk opplæring i bedrift. Er den ikke utdanningsmuligheter utenom dette ? Å begynne på VG på nytt nå er ikke noe jeg har lyst til nå...jeg har også lest de linkene dere har gitt til andre, men ingen av de gir svar på det jeg lurer på. Mvh Robin

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har rett i at utdanningen for å bli ROV-pilot, eller FU-operatør, er en fire og et halvt år lang fagutdanning i videregående opplæring som fører til fagbrev:

Det finnes private kurstilbud for å bli ROV-pilot, men disse forutsetter at man først har relevant fagutdanning innen elektro, elektronikk, hydraulikk eller mekanikk, i tillegg til relevant praksis først.

Alle har rett på videregående utdanning, men bare en gang. Du har valgt et løp som gir generell studiekompetanse og har brukt opp din ungdomsrett på det. Det er dessverre ikke så enkelt å ta et fagbrev når du har brukt opp ungdomsretten din, fordi slike utdanninger tilbys kun i videregående skole.

For å være kvalifisert for å bli lærling må du ha programfagene fra vg1 og vg2. (Når du har generell studiekompetanse trenger du ikke å ta fellesfagene på nytt.) Sjekk gjerne om du finner private skoler i ditt område som tilbyr de programfagene du trenger.

Av høyere utdanning kan du vurdere en ingeniørutdanning, følg linken til utdanning.no og se om du finner en utdanning som kan være relevant i den retningen du er interessert i.

Lykke til med videre research og med valgene dine!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Vil du bli ingeniør?

Ingeniør på jobb (colourbox.com)

Norge trenger flere ingeniører. Her finner du informasjon om mulighetene, både for deg med og uten studiekompetanse, og for deg med fag- eller svennebrev.

Les mer


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning