Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta to fagbrev?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Nå går jeg på retaurant og matfag. Etter sommeren skal jeg inn på vg 2 som konditor. Også senere ta lærlingtiden. Men etter det når alt er bestått så lurer jeg på om jeg kan ta helsefagarbeider og få fagbrev der når jeg er har tatt fagbrev som konditor? For før jeg søkte på vg 1 - restaurant og matfag har jeg gått 1 år på helse og oppvekst. Hvordan kan jeg ta utdanningen da? Hvilket vei på jeg gå?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du ønsker å ta flere fagutdanninger.

Alle har rett på videregående utdanning, men bare en gang. Man kan gjøre ett omvalg, slik du har gjort, og få ett år ekstra slik at man kan gå et helt løp. Derfor er det fornuftig at du har fokus på å fullføre ett av fagbrevene først, f.eks. som konditor, innenfor ungdomsretten din.

Du kan gjerne ta et fagbrev til etterpå, men da har du ikke lenger ungdomsrett. For å være kvalifisert for å bli lærling som helsefagarbeider må du først ha programfagene fra vg2. (Du trenger ikke å ta fellesfagene på nytt.) Du kan gjerne søke vg2 Helsearbeiderfag, men du vil bli vurdert først etter at alle med ungdomsrett er tatt inn.
Du kan også sjekke om du finner private skoler som tilbyr de programfagene du trenger. Du kan eventuelt ta programfagene som privatist, selv om det ikke nødvendigvis er så enkelt med praktiske fag. 
Det kan også være mulig å finne en lærebedrift som vil ta deg inn direkte selv om du mangler programfagene fra vg2, men da blir læretida lenger enn to år. Du må uansett selv skaffe deg læreplass.

Et annet alternativ er å ta fagbrev som helsefagarbeider etter praksiskandidatordningen. Det får du ved å jobbe innen fagfeltet istedenfor skole/lære. Du må selv skaffe deg relevant jobb. Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordningen er at du må dokumentere 5 års relevant og allsidig praksis  fra fagfeltet og i tillegg bestå en teoretisk eksamen på Vg3 nivå (praksiskandidateksamen) før du kan gå opp til fagprøve. Det året du har gått på vg1 Helse og oppvekst vil da telle som relevant praksis.
Fagopplæringen i fylket ditt kan gi deg mer informasjon om denne ordningen dersom det blir aktuelt for deg etterhvert.

Lykke til med fagutdanningen(e)!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Fagskole – noe for deg?

Klasserom (colourbox.com)

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning