Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bytte T-matte med P-matte?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Eg går VG2 og er relativt god i mattematikk. Eg fekk 6 i mattematikk-R1 (VG2), men berre 5 i T-matte (VG1). Eg har lyst til å forbedre mattematikkarakteren frå VG1 til 6, og har nokre få spørsmål. Eg veit kva det vil seie å ta eksamen som privatist. 1) Kan eg melde meg opp til P-matteeksamen og få 6 der, for å så få støke karaketeren min i T-matte? 2) Er dette i såfall dumt visst eg vil ha ein spesiell studiekompetanse? Eg kjeme til å behalde karakteren min i R1, og skal ta R2, så då trenger eg ikkje å ha noko standpunkt i T-matte, sant? (så lenge eg tar P-matte). 3) Kunne eg eventuelt har gått opp til eksamen i både T-matte (VG1) og P-matte (VG1), og fått 6 i begge faga? Det ville i såfall ha dratt snittet mitt opp. Eller kan eg berre ha 1 matte-karakter frå VG1? 4) Må eg melde meg opp til privatist-eksamen i veldig god tid før sjølve eksamen? 5) Kva skjer om eg gjer det dårligare på privatist-eksamen? Kan eg la vere å bruke den nye karakteren? Takker!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har rett i at det ikke spiller noen formell rolle for søking til høyere utdanning om du har P- eller T-matte, kravet er bare at du har en av dem og karakteren kommer på vitnemålet. T-matte gir ikke realfagspoeng, slik som R1 og R2. Du kan ikke ha både P-matte og T-matte på vitnemålet, de overlapper hverandre.

Hvis du tar P-matte som privatist vil denne karakteren erstatte standpunkt- og eksamenskarakteren i T-matte. Du må melde deg opp innenfor en viss tidramme, du kan lese mer om det i artikkelen nedenfor.
Du kan velge om du vil bruke den nye karakteren på vitnemålet. Hvis du tar faget mens du fremdeles er elev på vgs kan du få den på førstegangsvitnemålet ditt.

Snakk gjerne med den som er vitnemålsansvarlig på skolen din om dette, i tilfelle det spiller inn forhold som ikke kommer frem her.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Matematikk i videregående opplæring – hva skal du velge?

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)

T, P, R, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vrient å velge riktig vei i mattejungelen. Vi gir deg noen tips til å hjelpe deg å velge riktig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning