Hopp til hovedinnholdet

hvordan kan jeg bli en juridisk partner/advokat? J

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei hvordan kan jeg bli en juridisk partner/advokat? Jeg lurer på hva man må utdanne seg som etter videregående og er det noen spesielle linjer man må velge i videregående? Jeg har brukt mange linker, men fant ikke ånklig svar. Håper dere har noe, dette er veldig viktig for meg. Takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

For å kunne søke opptak til master i rettsvitenskap (jusstudiet), og senere bli advokat, må du ha generell studiekompetanse fra videregående. 

 

Det stilles altså ikke krav til spesielle fag fra videregående, så lenge du har generell studiekompetanse. Hvilken mattevariant du velger og hvilke programfag du velger, er altså helt opp til deg selv. Det er kanskje lurt å velge fag du er motivert for og som du tror at du kan oppnå best mulig karakter i?

 

Du oppnår generell studiekompetanse på videregående hvis du går et av de studieforberedende utdanningsprogrammene:

 

  • Studiespesialisering (med eller uten formgiving)
  • Idrettsfag
  • Musikk, dans og drama
  • Medier og kommunikasjon (studieforberedende retning)
  • Naturbruk (studieforberedende retning)
  • Vg1 og Vg2 i et yrkesfaglig utdanningsprogram + Påbygging til generell studiekompetanse i Vg3

 

Utdanningen til å bli jurist og senere advokat tilbys ved ulike universitet i Norge. Les mer om veien fram til å bli jurist og advokat ved å trykke på lenkene.

 

Samordna opptak sine nettsider ser du hvilke læresteder som tilbyr master i rettsvitenskap (de studiene der det står "integrert 5-årig studium"). Hvor gode karakterer/poengsum man må ha for å komme inn, vil variere fra år til år. Dette er nemlig helt avhengig av hvor mange som søker og hvor gode karakterer/poengsum disse søkerne har fra videregående i forhold til deg. Fjorårets poenggrenser kan imidlertid gi en pekepinn på nivået, og disse ser du på linken. I artiklene under dette svaret finner du informasjon om hvordan karakterene dine omregnes til poeng når du søker høyere utdanning.

 

Når du har fullført masterstudiet i rettsvitenskap så er du ferdig utdannet jurist. Noen jurister velger å bli advokater eller dommere, mens andre jobber i forsikringsselskaper, næringslivet, offentlig forvaltning, interesseorganisasjoner og liknende.

 For å bli advokat, kreves et obligatorisk advokatkurs, samt minst 2 års relevant juridisk praksis. Les mer om advokatyrket og hva som kreves på utdanning.no.

 Håper dette kan være til litt hjelp på veien! Husk at rådgiveren på skolen din kan bidra dersom du er usikker på noe underveis.

 

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning