Hopp til hovedinnholdet

Hvordan tar man opp fag?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har to spørsmål angående å ta opp fag/eksamen etter videregående (skal ta det opp som privatist) 1. Er det noen forskjell å ta opp et fag enn en eksamen? Er liksom prosessen annerledes eller noe sånt? Og kan du komme med noen forslag for hvor man burde ta opp fag og eksamener. 2. Når man først tar opp fag/eksamen hvordan vil det se ut på vitnemålet? La oss si jeg tar opp norsk muntlig som jeg fikk en 3 i og får en 5er når jeg tar det opp, vil da den 3ern bli til en 5er på vitnemålet eller vil det bli en ny egen karakter? Tusen takk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og beklager tregt svar

Det er to måter å ta opp fag på. Den ene måten er som elev på skole. Da får du opplæring i faget og får standpunktkarakter og kan trekkes ut til eksamen. Det er vanskelig å få plass i videregående skole hvis du har brukt opp ungdomsretten din.

Den vanligste måten å ta opp fag på er som privatist. Som privatist får du ingen opplæring, du forbereder deg og tilegner deg pensum helt på egenhånd og møter kun til eksamen. Hvis du går opp til eksamen i norsk muntlig som privatist vil den nye eksamenskarakteren komme på vitnemålet ditt, den gamle standpunktkarakteren og eventuell eksamenskarakter faller bort. Du kan lese mer om å være privatist i artikkelen nedenfor.
Det finnes privatistskoler som tilbyr opplæring, da får man ikke standpunktkarakterer, men hjelp til å forberede seg til eksamen og avslutter faget ved å gå opp som privatist.

Vær oppmerksomom på at de nye karakterene ikke vil telle i kvote for førstegangsvitnemål. Du kan lese mer om hva det innebærer i artikkelen nedenfor.

Håper det var oppklarende. Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning