Hopp til hovedinnholdet

Hvilken folkehøyskole skal jeg gå på? Hva burde jeg utdanne meg som?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 16 år og jeg lurer litt på hvilken folkehøyskole jeg skal velge. Jeg har ingen anelse om hva jeg vil bli, men jeg vet hva jeg liker å gjøre. Jeg er veldig interessert i natur, villmark, reise og eventyr. Jeg er veldig glad i spenning. Dykke, dyr, seiling, surfing, klatring og miljø. Jeg er veldig interessert i miljø, global oppvarming og dyr. Drømmejobben må vel være å ha muligheten til å jobbe med noe spennende og fysisk. Jeg elsker å se på animal planet; skulle ønske jeg hadde en sånn type jobb. Jeg har også vært i speideren og det syntes jeg er gøy! Jobbe med miljø, dyr og ha muligheten til å reise rundt i verden på nye oppdrag og eventyr. Om det så er å bo hos en stamme i Tanzania eller å forske på isen og dyrelivet på Antarktis, seile jorda rundt, reinskogfondet osv...Har du noen ideer for hva slags jobber jeg kunne vært interessert i og/eller folkehøyskoler? Takk for svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så spennende at du ønsker å gå på folkehøyskole! Det finnes mange forskjellige tilbud, og det er mange muligheter. At du har mange ting du er interessert i er jo absolutt positivt - men jeg skjønner at det kanskje blir litt vanskeligere å velge.

Jeg kjenner dessverre ikke alle folkehøyskolene og deres tilbud, og når alt kommer til alt er det du selv som må bestemme hva slags skole du skal gå på. MEN jeg vil anbefale deg å gjøre god research, for det er den beste måten for deg å lære mer om hva skolene tilbyr. Da blir du kjent med skolene slik at du selv kan føle på om dette er en skole som passer for deg.

Du kan se på denne prosessen som en trakt, hvor du sorterer bort og litt etter litt snevrer deg til de skolene du har mest lyst til å gå på. Du kan jo blant annet gå inn på folkehogskole.no, klikke på fag og deretter hake av det du interesserer deg for. Du kan for eksempel hake av for "dykking", "surfing", "internasjonal solidaritet", "økologi, miljøvern" og mange andre muligheter. Les om folkehøgskolene, programmene og bli mer kjent med mulighetene dine før du tar et valg. Ta også kontakt med skolene. Det er ofte greit å prate med noen som jobber der for å få et inntrykk og informasjon.

Svaret for hva slags jobber du kunne vært interessert i er ganske likt. Jeg vil anbefale deg å søke opp stikkordene du nevner på for eksempel utdanning.no.

Søker du eksempelvis opp "dyr" vil blant annet dyrepleier, veterinær og biolog dukke opp under fanen som heter "yrker". Det finnes retninger innenfor biologi som gir mulighet til å forske på dyr og planteliv, både ute i felten og laboratoriet. Noen biologer jobber i miljøvernsorganisasjoner eller innen offentlig forvaltning for å passe på bestander etc. Innenfor biologi finnes det blant ennet retninger som marinbiologi og zoologi, og begge disse fokuserer særlig på dyr.

Det er veldig positivt at du har så mange interesser som du ønsker å drive med i fremtiden, og jeg håper du finner mange spennende muligheter ved å gjøre litt resarch! Begynn gjerne med å sjekke ut artikkelen jeg har lagt ved under dette svaret :)

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning