Hopp til hovedinnholdet

Er det slik at dersomt jeg tar et friår etter videreående må jeg konkurrere med de som har forbedret snittet sitt og tatt opp fag?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på noe angående friår etter videregående, og førstegangs- og ordinær kvote. Er det slik at dersomt jeg tar et friår etter videreående må jeg konkurrere med de som har forbedret snittet sitt og tatt opp fag? Eller vil jeg fortsatt konkurerre med de som kommer rett ut av videreående? Vil et friår endre hvilket vitnemål jeg søker med? Takk for svar!! :D

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du konkurrerer i kvoten for førstegangsvitnemål dersom du ikke fyller mer enn 21 år i året du søker opptak og har fått utstedt førstegangsvitnemål på normert tid i videregående opplæring. Du får automatisk alderspoeng ut i fra hvilket år du er født. Fra og med det året du fyller 20 år får du 2 alderspoeng for hvert år, men det er ikke mulig å få mer en 8 alderspoeng. Du trenger altså ikke å søke om alderspoeng.

 

Les mer i artikkelen under dette svaret.

Hilsen Samordna opptak i samarbeid med ung.no

 

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning