Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for å få noen å være med dette året?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ferdig med 3.vgs, og skal ha friår. Jeg har fulltidstilling i en dagjobb, og kommer derfor til å ha endel fritid. Det er her problemet mitt kommer. Alle mine nære venner flytter langt bort, mens jeg blir igjen. Jeg kjenner noen som er igjen, men det er ikke noen jeg er med så sykt ofte. Har prøvd litt i ferien å ha mer kontakt med dem, men føler det blir litt enveiskjørt mas. Jeg driver ikke med så mye annet utenfor jobb heller, så vet liksom ikke hvor jeg kan møte nye folk. Jeg ønsker jo kanskje også å finne en sosial hobby, men er jo heller ikke det letteste å velge noe random. Kjenner jeg begynner allerede å grue meg, da jeg ser for meg mange kvelder på sofaen foran Tv´n... Hva kan jeg gjøre for at det skal bli et greit år?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Jeg synes det er bra at du har prøvd å få mer kontakt med de som du vet skal bli igjen der du bor. Jeg skjønner at det kanskje føles litt kjipt når det bare er du som har tatt kontakt og du føler at du maser, men når man begynner å være sammen med noen man ikke har vært så mye med før så tar det litt tid før det blir "vanlig". Det har kanskje blitt litt mye i sommerferien fordi du har stresset med å prøve å bli bedre kjent med dem, men jeg vil anbefale deg å fortsette å ha den kontakten nå når sommerferien er over og prøve å være sammen med dem av og til. Be dem på besøk, bli med dem ut på byen og lignende. Det blir nok lettere etter hvert.

Jeg synes det er en god idé å få seg en hobby på fritiden! Det er en utmerket måte å bli kjent med folk, samtidig som du vil ha noe å gjøre på fritiden som du interesserer deg for. Du må bare bestemme deg for hva du ønsker. Det kan være noe du har gjort før eller noe helt nytt. Jeg slenger ut noen tanker her:

  • Vil du drive med idrett/sport? Det kan være ballidretter som fotball, basket, innebandy, lacrosse, ishockey, tennis. Det f.eks. kan være friidrett, svømming, klatring, golf, kampsport, ski eller alpint. 
  • Begynn på et kurs! Sjekk ut hva som tilbys i området. Er du interessert i foto? Dans (alt fra pardans til hiphop, jazz osv)? Maling/kunst? Gitar eller et annet instrument? Sang? Yoga? Det finnes mange muligheter!
  • Hva med å bli med i en organisasjon? Det kan være en ideell organisasjon som Røde Kors, Amnesty eller Natur og Ungdom, eller en politisk organisasjon. Hva er du interessert i? 

Du kan få mer inspirasjon på ung.no/fritid.

Mvh Ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Endelig et friår - hva skal du finne på?

Smilende mann står på klippe med utsikt over havet (foto: colourbox.com)

Skal du ha en pause fra skole og utdanning? Usikker på hva du vil bruke året til? Jobbe, reise, oppleve noe nytt, bli kjent med nye mennesker? Her får du tips til hva friåret kan inneholde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning