Hopp til hovedinnholdet

Er det mulig å ta opp matte etter påbygg?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har akkurat begynt siste året på vg3 påbygg. Jeg synes matte er vanskelig og tar mye tid og krefter så jeg mister konsentrasjonen på annet skolearbeid da matte er et veldig svakt fag for min del. Er det mulig og ikke ha matte på vg3 men ta det opp igjen som privatist med privatistlærer neste år eller blir det da noe tull med antall timer? Finnes det evt. noen andre løsninger ? Mvh Meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

det er absolutt mulig å droppe matte nå og ta det opp som privatist senere. Samtidig er det et par ting det er lurt å tenke på.

Å bruke privatlærer/privatskole er som regel ganske dyrt. Nå får du derimot gratis opplæring.

Mange synes også det er vanskeligere å ta matematikk som privatist enn gjennom skole. Som privatist skal du bare opp til en skriftlig eksamen, mens gjennom skole skal du bare ha standpunktvurdering (selv om du KAN bli trukket til eksamen).

Hvis du skal søke på høyskole eller universitet senere, kan det også være en fordel at du ikke tar opp fag i ettertid. Gjør du det, søker du bare i det som heter "Ordinær kvote". Det innebærer at du konkurrerer om skoleplass med andre som har forbedret karakterene sine, samt fått alderspoeng og andre tilleggspoeng. Hvis du er under 21 og bare søker med et vitnemål som ikke er forbedra, konkurrerer du i tillegg i en kvote som heter "Førstegangsvitnemål". Denne kvoten er det bare for de under 21, og har ofte et lavere snitt for å komme inn på studier (siden de ikke har forbedra karakterer, fått alderspoeng og tilleggspoeng).

Men som sagt er det absolutt mulig å ta faget opp senere som privatist for å fullføre vitnemålet, og studiekompetansen din vil være like god som alle andres.

Ellers er det nok bare mulighetene dine å ta matte nå, som privatist eller på privatskole (for eksempel Sonans, Bjørknes, Akademiet, Folkeuniversitetet og NKI Nettstudier).

Legger ved to artikler under svaret som du sikkert finner nyttig. Håper svaret var til hjelp!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning