Hopp til hovedinnholdet

Hvilken videregående skal jeg velge for å bli dataingeniør?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Jeg vil bli dataingeniør. Hvilken linje burde jeg ta, hvilken skole? helst i bergens-område. hvilken gjennomsnittskarakter?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så spennende at du vil bli dataingeniør! Du har faktisk flere muligheter til hvilke skoler og linjer du kan gå på videregående.

For å komme inn på dataingeniørstudiet på bachelor trenger du generell studiekompetanse, pluss fagene R1-matte, R2-matte og Fysikk 1. Enkelt sagt må du derfor gå på en linje som gir deg generell studiekompetanse pluss disse realfagene.

Fordypningen i matte og fysikk er du kun helt sikret å kunne velge dersom du går utdanningsprgrammet som heter Studiespesialisering på videregående. Hvilke skoler i Bergensområdet som tilbyr studiespesialisering kan du undersøke på vilbli.no.

Det kan være mulig å få velge disse fagene dersom du går andre linjer som Idrettsfag eller Musikk, dans og drama i stedet, men du er IKKE sikret dette. Hvis du vurderer et annet utdanningsprogram/linje enn Studiespesialisering, er det altså kjempeviktig at du først sjekker med skolen du vil gå på om det er mulig å ta alle disse fagene på den linjen.

Du kan faktisk også gå yrkesfaglig utdanningsprogram og så ta påbygg til generell studiekompetanse i Vg3 eller etter fullført fag/svennebrev. Da må du også sørge for å få tatt disse fagene. Hvis du vil gå et utdanningsprogram på videregående som er rettet mot IKT er altså dette mulig. Dersom du helst vil gå et yrkesfaglig utdanningsprogram på videregående, anbefaler jeg at du tar en prat med rådgiveren på skolen om disse tingene.

Ved noen av dataingeniørutdanningene kan du også gå et forkurs hvis du ikke har oppfylt kravene om disse fagene. Det kan også være mulig å søke seg inn på noen av studiene på bakgrunn gjennom det som heter "y-veien". Dette betyr at du tar fagbrev i relevant yrkesfaglig utdanning på videregående som IKT servicefag, IKT driftsfag, dataelektroniker eller Serviceelektroniker.

Det finnes altså flere muligheter for deg. Men siden du spør hvilken linje du burde gå på er nok svaret at den enkleste veien til å bli dataingeniør er ved å ta Studiespesialisering med tilleggsfagene R1, R2 og Fysikk1. Likevel er det altså mulig å gå yrkesfag hvis det er det du har mest lyst til. Dette må du derfor kjenne på selv.

Hvor gode karakterer du må ha for å komme inn på et bestemt utdanningsprogram, varierer fra år til år og fra skole til skole. Dette er nemlig helt avhengig av hvor mange som søker det samme året som deg, og hvor gode karakterer disse søkerne har. Derfor er det dessverre umulig å vite på forhånd om du kommer inn akkurat der du ønsker eller ikke. Du kan kontakte inntakskontoret i Hordaland og spørre om de vil oppgi fjoråretes inntaksgrenser for de videregående skolene i fylket. Alternativt går det også an å kontakte hver enkelt skole og spørre om de vil oppgi dette.

Håper dette var til hjelp, og lykke til med utdanningen din! Hvis du lurer på noe mer er du selvsagt velkommen til å spørre igjen!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Vil du bli ingeniør?

Ingeniør på jobb (colourbox.com)

Norge trenger flere ingeniører. Her finner du informasjon om mulighetene, både for deg med og uten studiekompetanse, og for deg med fag- eller svennebrev.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning