Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg få mer poeng ved opptak til høyere utdanning?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei :-) Jeg trenger flere poeng til å komme inn på den utdanningen jeg ønsker. Jeg vil nemlig bli sykepleier, og først på lister står universitetet i Stavanger. Jeg har fra før av 30 studiepoeng som gir meg 1 tilleggspoeng. Jeg har planer om å ta enda en eksamen som gir meg 30 studiepoeng slik at jeg har 2 tilleggspoeng totalt. Jeg blir 22 år i november, vil det si at jeg har 8 alderspoeng høsten 2016? Hvor kan jeg henvende meg når jeg trenger rådgivning? Mitt snitt med 6 alderpoeng + 1 tilleggspoeng har jeg 39,8. Snittet på sykepleierutdanningen dette året var 43,0, men man vet jo aldri om det stiger eller synker til neste år! Jeg vil være på den sikre siden slik at jeg kommer inn. Hvor kan jeg få per poeng, evt. henvende meg til å ta opp fag fra vidergående? Må jeg gå på skole da? Har ikke så mange rundt meg som har greie på dette her, jeg trenger rådgivning..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Hvis du fyller 23 år det året du søker, vil du få 8 alderspoeng i ordinær kvote. (Forutsatt at du ikke søker på grunnlag av den såkalte 23/5-regelen.) Du finner informasjon om poengberegning på Samordna opptaks nettsider.

For å forbedre poengsummen din kan du ta fag i videregående skole som privatist. Ta kontakt med privatistkontoret i fylkeskommunen din for mer informasjon om dette. Mange velger å ta et programfag som enten gir språkpoeng eller realfagspoeng. Du burde velge et fag du mener du har god sjanse til å få bra karakter i. Hvis karakteren blir mye lavere enn karakterene du har i de andre fagene fra før, er det ikke sikkert at språk-/realfagspoengene du får vil veie opp for dette.

Hvis du for eksempel tar matematikk R1, som gir 0,5 realfagspoeng, men får en karakter som trekker gjennomsnittskarakteren din ned mer enn 0,5 poeng, vil det ikke lønne seg å ta med karakteren i dette faget. Ved opptak til høyere utdanning vil saksbehandleren bare ta med karakterene i ekstra programfag hvis det lønner seg for deg. (Forutsatt at du har sendt inn et fullstendig vitnemål, og et kompetansebevis med programfag tatt som privatist i tillegg.)

Husk at det bare er fag som gir språk- eller realfagspoeng som kan tas med fra kompetansebevis levert ved siden av vitnemålet. Hvis du velger å ta andre typer fag, for eksempel valgfag, må du få skolen din til å føre disse karakterene inn på vitnemålet ditt hvis de skal kunne telle med.

Det er mange universiteter og høgskoler som tilbyr opptaksveiledning. Ta kontakt med opptakskontoret ved et lærested for å høre om de tilbyr dette.

Vennlig hilsen Samordna opptak i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning