Hopp til hovedinnholdet

Kommer alle inn på studier merket "alle"?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ferdig med vgs og holder på å ta opp fag hjemme, og jeg har sett på skoleplasser og sånt på samordna opptak. Jeg har først tenkt til å bli psykolog, men snittet er veldig høyt og jeg har norsk som andrespråk. Så jeg tenker da å søke meg inn på skole som grunnskolelærerutdanning og barnehagelærerutdanning, og på "ordinær" og "førstegangsvitnemål" står det "alle", betyr det at selv om man har dårlig karakterer/lav snitt så kan man komme inn på skolen? Hva med om man har stryk i et fag, kan man fortsatt komme inn på skolen eller må man bestå det faget først for å komme inn? Hilsen gutt 20 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

på et studie har de et visst antall studieplasser. Hvis det står "alle", betyr det at det var færre søkere enn studieplasser i fjor. Derfor kom alle inn. Det betyr altså ikke at man er garantert å komme inn neste år hvis de får flere søkere enn sist.

Noen ganger står det derimot "åpent". Da kommer alle søkere inn.

Alle studier på Samordna opptak har generell studiekompetanse som minstekrav. Det betyr at du trenger å ha ståkarakter på alt på videregående for å kunne bli vurdert til studiene, selv de det står "alle" eller "åpent" på. Har du strøket i et fag eller to, er det vanligste å ta opp fagene som privatist.

Håper svaret var forståelig!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning