Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta fagbrev på bakgrunn av praksis?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei jeg har ikke fått laeringplass derfor jobber jeg hos faren min, han har snekker firma 8 år men har ikke fagbrev, ut fra det jeg leste sa er det en mulighet som syer at man kan jobbe 5 år i et firma og deretter kan melde seg til en praksis og teoritisk eksamen, hvis jeg dokumenterer alt jeg gjør i løpet av 5 år vil det vaere OK å få mulighet til eksamen ? ( jeg så på læringplannen og det som står på plannen passer akkurat til det vi driver med. MEN det er en ting som jeg er litt usikkert fordi faren har ikke fagbrevet, vil det være uakseptert på grunn av det ? ( med uakseptert menner jeg 5 års praksis)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og beklager tregt svar

Så flott at du har relevant jobb!

Du har rett i at din fars firma ikke kan bli godkjent som lærebedrift, hvis han ikke har ansatte som har fagbrev (han må ikke ha det selv). Firmaet må være lærebedrift for at du skal kunne være lærling der.

Du har også rett i at du kan ta fagbrev på bakgrunn av relevant erfaring, det kalles å ta fagbrev etter praksiskandidatordningen. Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordningen er at du må dokumentere 5 års relevant og allsidig praksis fra fagfeltet og i tillegg bestå en teoretisk eksamen på Vg3 nivå (praksiskandidateksamen) før du kan gå opp til fagprøve. Du kan få godkjent deler av skoletiden din som praksis (fordi den er relevant).

Fagopplæringen i fylket ditt kan gi deg mer informasjon om denne ordningen, og om hva som kreves for å bli godkjent som lærebedrift. Hvis du fremdeles har ungdomsrett kan du også få veiledning hos Oppfølgingstjenesten.

Lykke til!
 

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ingen skoleplass? Sluttet på skolen eller som lærling?

ungdom sitter (colourbox.com)

Er du arbeidsledig, eller har du et venteår? Da har du rett til hjelp fra oppfølgingstjenesten.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning