Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta R1 neste år?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har startet i 1.vgs og har valgt å ta 1P matte. Det er faktisk ikke vanskelig i det hele tatt og jeg kommer til å få høy karakter når jeg avslutter 1P nesteår. Det jeg alikevel spørr, kan jeg ta R1 matte i andre videregående selvom jeg har valgt 1P i første vgs? Jeg vil ikke velge 1T matte i førsteåret, grunnen er fordi de har dårlig lærer og jeg orker ikke å ta det. Jeg vet at R1 bygger på 1T matten, men er det lov å ta det i andre året? Jeg vil heller velge R1 matte enn S1 matte i andre året, så er det lov? Jeg fant JA svar på flere sider, men de var skrevet for en stund siden, de fleste var skrevet i 2010, så jeg lurer på om det har blitt endret? Tusen takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at matematikken går lett for deg!

Det er ikke et formelt krav om å ha T-matte for å ta R1, selv om det er anbefalt. Mange skoler krever eller anbefaler et visst karakternivå i 1P på vg1 for å kunne få S1 eller R1 på vg2, for at ikke elever skal velge noe de ikke har mulighet til å klare å bestå. Du har altså et godt argument for å få R1 hvis du får 5 eller 6 i 1P.

Vi anbefaler at du snakker med matematikklæreren din om dette. Kanskje kan du få ekstra oppgaver å jobbe med gjennom året, for å forberede deg til R1.

Lykke til

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Matematikk i videregående opplæring – hva skal du velge?

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)

T, P, R, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vrient å velge riktig vei i mattejungelen. Vi gir deg noen tips til å hjelpe deg å velge riktig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning