Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta utveksling på helse og oppvekst?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Har slitt en del med depresjon og angst, noe som har gjort at skolegangen går veldig tregt for meg. Begynte førsteåret på vgs i fjor, men fikk ikke gjort noe. Derfor begynte jeg på en måte på nytt i år, men jeg får bare tatt halvparten av fagene pga at jeg går på en sånn SMI-skole. Så må ta resten av fagene til neste år. Noe som vil si at jeg da har brukt hele 3 år bare på førsteåret! Jeg vet ikke om jeg orker det! For å få litt motivasjon så har jeg veldig lyst til å ta et skoleår i England (var på språkreise der i sommer), men kan jeg ta det når jeg går Helse- og oppvekst? Eller må jeg da evt bytte til studiespesialisering (den linjen jeg egentlig vil gå)? Klarer bare ikke mer av det jeg driver med nå, kjenner jeg er alt for lei. Har heller ikke lyst til å fortsette med Helse- og oppvekst i det hele tatt. Valgte den linjen da jeg gikk i tiende, fordi at studiespess hadde blitt for tøft for meg. Men det er så mye praksis i Helse- og oppvekst, og det er for meg enda tøffere enn teori!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Beklager et sent svar. Det skyldes sykdom her hos oss på Ung.no.

I utgangspunktet er det ganske vanskelig å få til utveksling på yrkesfag, men snakk med rådgiver for å finne ut om skolen har noen egne ordninger eller løsningsforslag.

Det finnes muligheter for å ta deler av lærlingtiden i utlandet, spesielt i Europa. Les for eksempel om muligheter gjennom Erasmus+ her. Du kan ta fra 2 uker til ett år av lærligtiden din i et europeisk land gjennom denne ordningen. Hvis dette frister, bør du snakke med rådgiver, siden skolen må søke for deg. 

Om du fortsetter på helse og oppvekst kan et siste alternativ være å dra på utveksling bare for gøy skyld. Da får du ikke det godkjent som et skoleår når du kommer tilbake, og du må ta Vg2 på nytt i Norge. Under svaret legger jeg ved litt informasjon om utveksling og om organisasjoner man kan reise gjennom.

Jeg vil uansett anbefale deg å snakke med rådgiver på skolen din. Gjerne så fort som mulig. Spør om du har muligheter for utveksling og eventuelt å bytte til studiespesialisering hvis det er det du aller helst vil. 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vg2 som utvekslingselev? Les dette!

utveksling fly (colourbox.com)

Her får du tips til planleggingen og oversikt over godkjente utvekslingsorganisasjoner.

Les mer

Kan jeg bytte utdanningsprogram på videregående?

Jente tenker seg om (colourbox.com)

Har du valgt feil linje på videregående? Fortvil ikke. Det kan være mulig å bytte, selv om skoleåret har begynt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning