Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta to fagbrev? Hvordan blir jeg ROV-pilot/FU-operatør?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er 20 år gammel (født i 1994) og har fullført min utdanning med fagbrev. Har gått begge årene på videregående, VG1 Elektrofag for så å kryssløp til VG2 Kjøretøy. Jeg har nå lyst å utdanne meg innen faget automasjon. Har sett litt på snittet til opptakene på VG2 Automasjon dette året, å ser at de er noe høyere enn snittet jeg gikk ut med. Jeg lurte derfor på hvordan mulighetene for å ta opp fagene er? Og har jeg fortsatt rett på å gå på skole når jeg allerede har en utdanning? Søker jeg eventuelt med karakterene fra VG1 når jeg søker skoleplass på VG2? Jeg blir litt forvirret og skjønner ikke helt hvordan jeg tar et neste steget. Har et ønske om å utdanne meg som ROV-pilot/FU-operatør Finner heller ingen steder der de forklarer reglene for skoleplass skikkelig. Takk for svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Jeg skjønner godt at du er forvirret, men det er utrolig bra ut du har planer om hva du vil utdanne deg som. Jeg håper svarene under er til hjelp, og om du synes de er oppklarende nok så må du gjerne sende oss i ung.no nye spørsmål.

To fagbrev

Dersom du allerede har et fagbrev, så har du dessverre ikke rett på opplæring i gratis offentlig skole. Når du har fullført videregående så har ungdsomsretten din til videregående opplæring blitt brukt opp.

MEN du kan gjerne ta et fagbrev til etterpå, og da uten ungdomsrett. I utgangspunktet må du da ta fag fra Vg2 automatisering som privatist, husk at du ikke trenger å ta fellesfagene om igjen. En mulighet er at du finner en lærlingsplass som automatør samtidig som du tar fagene.

Når du tar fagene som privatist spiller ikke karakterene dine noen rolle, det viktigste er at du melder deg opp til riktig frist. Ønsker du å ta eksamen før jul i år så må du melde deg opp på privatistweb.no innen 15. september. Husk at som privatist så har du ansvar for å lære deg faget selv, men det er mulig å kjøpe seg undervisning gjennom privatskoler eller nettsider - les mer om disse i artikkelen under dette svaret.

Du kan også forsøke å søke på vigo.no uten ungdomsrett. I forhold til tilbud om plass, så vil du vurderes etter at alle med ungdomsrett har fått tilbud.  Søknad på www.vigo.no innen 1. mars. Grunnen til at jeg nevner dette til slutt er fordi sannsynligheten ofte er veldig lav for å få plass uten ungdomsrett. Dersom du ønsker informasjon om sannsynligehten for at du får plass så burde du ta kontakt med Inntakskontoret i fylket ditt. Jeg vil anbefale deg å kontakte dem så fort som mulig for å høre om du kan få plass. Hvis ikke det er plass så er muligheten at du melder deg opp som pirvatist innen 15.september.

ROV-pilot/FU-operatør

Dersom du søker opp ROV-pilot eller FU-operatør på utdanning.no så kan du få informasjon over hva slags utdanning disse yrkene trenger. For å bli FU-operatør må du gå Vg2 automaisering og deretter må du gå lærling i fjernstyrte undervannsoperasjoner (FU). Etter dette mottar du fagbrev som FU-operatør. Jeg anbefaler deg å å lese dette yrkesintervjuet fra utdanning.no.

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

Gutt på biblioteket (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning