Hopp til hovedinnholdet

Blir jeg tannlege hvis jeg får dårlige karakterer?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg går I 10. Og når jeg skal på VGS vil jeg velge studiespesialisering og jeg vil bli tannlege. Hvis jeg blir ferdig med 5 år og hvis jeg får dårlig karakter hva kommer til å skje? Blir jeg tannlege?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så gøy at du har en plan med hva du vil bli! Det er viktig å følge sine drømmer, men det er fortsatt noen år igjen før du skal søke deg over på tannlegestudiet, så hvilke karakterer du får på tannlegestudiet synes jeg ikke du skal bekymre deg for nå.

For å komme inn på tannlegestudiet må du ha generell studiekompetanse og en realfagskombinasjon, altså fagene R1 matte (eller S1+S2) og fysikk 1 og kjemi (1+2). Sørg derfor for at du tar disse realfagene på videregående. Tannlegeutdanningen er en av de mest populære utdanningene i Norge, så du må også regne med å ha svært gode karakterer i alle fag fra videregående for å komme inn.

Hvis du fullfører tannlegeutdanningen har du gode jobbmuligheter. Det er ikke nødvendigvis hvilke karakterer du får på tannlegestudiet som avgjør jobbmulighetene dine, men hva du lærer deg underveis i studiet.

Dette står på nettsidene til Universitetet i Oslo:

"Jobbmulighetene for tannleger er svært bra. I løpet av de neste ti årene vil mange av landets 4000 tannleger gå av med pensjon, i tillegg til at det allerede er mangel på tannleger. Dette gjelder særlig utenfor de største byene. Som ferdig utdannet tannlege kan du velge å starte for deg selv som selvstendig næringsdrivende og dermed bli privatpraktiserende. Eller du kan bli en viktig del av den offentlige helsetjenesten, blant annet som tannlege på skoler med ansvar for barn og ungdom. Andre jobber i departementer eller organisasjoner. Uansett hva slags karriere man velger, er man sikret et selvstendig yrke med mange variasjoner. I dag er ca. 40 % av tannlegene ansatt i den offentlige tannhelsetjenesten, ca. 50 % er privatpraktiserende og ca. 10 % jobber med undervisning, forskning eller administrasjon."

 Du kan lese mer om tannlegeyrket på utdanning.no.

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning