Hopp til hovedinnholdet

Hva skal jeg bli?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg går i 10.trinn snart må jeg velge å bli en ting. Jeg har ikke bestemt meg enda jeg er veldig glad i Naturfag men ikke naturen jeg liker å jobbe med helse men jeg vet ikke hva kan jeg bli kan jeg få noen tips?? Hva kan man bli hvis man liker Naturfag?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det kan være vanskelig å velge når man har så mange muligheter! Du skriver at du snart må velge en ting, men det er nok ikke helt sant. Du har lang tid på å bestemme deg, og det er lov - og vanlig - å ombestemme seg underveis. Hva du går på videregående, trenger altså ikke å avgjøre hva du skal bli senere i livet. Du har fullt av muligheter til å velge ny retninger etter videregående også.

Et naturrelatert yrkesfag er naturbruk (selv om det også gir generell studiekompetanse mange steder). Les om det på lenken for å se om det er noe for deg.

Likevel behøver ikke yrkesfag avgjøre hva du blir, for du kan også etter yrkesfag ta påbygg til studiespesialisering.

På studiespesialisering kan du også velge realfag på andre og tredje året. Dette involverer at du kan velge naturfag som biologi, fysikk, geofag og kjemi. Kanskje det hadde vært interessant?

Etter videregående er det mange muligheter for å studere videre, eksempelvis naturfag som du nevner. Det finnes mange måter å jobbe med naturfag selv om du ikke liker å være ute i naturen. Prøv å tenke igjennom hva ved naturfag du liker. Er det eksperimenter? Er det kunnskap? Er det forskning? Eller noe annet? Kanskje du vil bli naturfagslærer?

Innen helse finnes det jo også mye spennende. Noen av tingene involverer også en del naturfag, for eksempel ernæring, medisin, fysioterapi, farmasi og mange flere ting.

På Utdanning.no kan du søke etter interessene dine i søkefeltet. For eksempel kan du skrive inn "natur", "helse", "dyr", biologi", "kjemi", fysikk" eller "naturfag". Da får du opp relevante yrker og studier. Dette kan være et nyttig verktøy.

Mitt beste tips er å tenke på hva du liker å gjøre og hva du synes er gøy, interessant og spennende. Under svaret har jeg lagt ved en artikkel med noen tester du kan ta. Kanskje dette kan gi deg en pekepinn?

Det kan være lurt å ta en prat med rådgiver på skolen om dette. Da får du mange gode tips!

Håper dette var til hjelp!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning