Hopp til hovedinnholdet

Hvilke fag trenger jeg?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 15 år og har nettopp begynt på videregående (studiespesialisering). Jeg er ganske flink på skolen og jeg er skikkelig lei av at vi går så sakte gjennom fagstoffet i klasserommet. For eksempel det jeg lærer på en skoledag på 6 timer kunne jeg lært selv hjemme på 2 timer. Derfor vurderer jeg å slutte på skolen og lese selv og ta eksamenene på slutten av året. Men det jeg lurer på er hvilken fag jeg trenger for å få spessiell studiekompetanse (realfag)? Fordi på skolene blir vi jo vurdert i gymnastikk uansett om man går realfag eller ikke, men jeg regner med at jeg ikke karakter i det faget for å få spessiell studiekompetanse. Er det flere fag jeg isåfall ikke trenger som for eksempel historie, samfunnsfag, RLE ect? Jeg har tenkt til å bli lege eller ingeniør, og da trenger jeg ihvertfall de fleste realfagene, men vet ikke hvilken av de andre "vanlige fagene" jeg trenger, Med de "vanlige fagene" mener jeg: norsk, RLE, engelsk, samfunnsfag osv.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vi anbefaler aldri noen som har rett på gratis videregående opplæring å ta et helt skoleår som privatist, og slett ikke hele vgs. For å få et vitnemål med spesiell studiekompetanse må du bestå alle fag, alle tre årene på vgs, inkludert kroppsøving og de andre fellesfagene. Alle avsluttende karakterer og alle eksamener teller like mye når du skal søke på f.eks. medisinstudier.

Det å jobbe selvstendig med et par fag for å ta dem som privatist kan gå fint for en strukturert og motivert ungdom, men det er veldig krevende å gjøre det med absolutt alle fag. Du må selv passe på at du tar fag som gir et godkjent vitnemål, få oversikt over pensum, eksamensform og hva som er lurt å forberede seg på, i tillegg til å lære deg pensum - i alle fag. Du må også skaffe bøker selv. Man får ingen veiledning, ingen tilbakemeldinger og ingen å sammenligne seg med underveis. I tillegg kan det bli veldig ensomt, for alle andre er jo på skolen.

Snakk gjerne med rådgiver på skolen din om dette. Hvis du synes opplæringen er for enkel har du rett på tilpasset opplæring. Kanskje kan du jobbe med emner som ligger lenger frem, eller ta et par fag fra vg2 som privatist i tillegg, mens du fremdeles er elev på vg1.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Du har rett på tilpasset opplæring

Skoleskilt (colourbox.com)

Vanskelig å lære på den måten læreren din underviser på? Eller kanskje du er blant dem som føler at du ikke får nok utfordringer i timene? Si fra, for du har rett til at undervisningen tilpasses deg.

Les mer

Vil du bli ingeniør?

Ingeniør på jobb (colourbox.com)

Norge trenger flere ingeniører. Her finner du informasjon om mulighetene, både for deg med og uten studiekompetanse, og for deg med fag- eller svennebrev.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning