Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil gjerne gå førstegangstjeneste i militæret, men er veldig usikker på om jeg skal ønske garden eller sjøforsvaret.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg vil gjerne gå førstegangstjeneste i militæret, men er veldig usikker på om jeg skal ønske garden eller sjøforsvaret. Elsker å være på båt og syns det er veldig gøy, men samtidig er jeg redd det bare er "dritt jobber" man blir satt på i førstegangstjeneste. Derfor tenker jeg på garden, for har alltid syns det hørtes spennende ut, er bare redd det skal være så fysisk vanskelig at det blir vanskelig å gjennomføre. Vet du noe om hvordan det fungere til sjøs og om garden er så fysisk tungt som det høres ut? Og hvilken som er vanskeligst å få plass på?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tjeneste i Garden kan være fysisk krevende i perioder, men det er ikke harde fysiske krav. Tjeneste i Sjøforsvaret kan være veldig mye forskjellig alt etter hvilket fartøy du tjenestegjør på. Dette kan også være en fysisk krevende tjeneste, da mange soldater om bord også skal fungere som røykdykker. Du må også være oppmerksom på at mange av soldatene i Sjøforsvaret faktisk har tjeneste på land; det er ikke mange plasser om bord på fartøyene. Dermed kan du si at det er «vanskeligst» å få plass på fartøy sammenlignet med Garden, om man først skal sammenligne. Du kan lese mer om disse tjenestene på forsvaret.no/muligheter .

Hilsen Forsvaret i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Utdanning i Forsvaret

Militærpoliti ute på kjøretur (colourbox.com)

Vil du få lønn mens du studerer, og ta en utdanning du ikke kan få mange andre steder? Da kan Forsvaret være en mulighet for deg.

Les mer

Ditt første møte med Forsvaret

Mann i militæruniform (colourbox.com)

Sesjonen er ditt første møte med Forsvaret. Alle gutter og jenter med norsk statsborgerskap og bostedsadresse i Norge må fylle ut en egenerklæring så Forsvaret kan plukke ut hvem som skal på sesjon.

Les mer

Dette er kravene til Forsvaret

Push ups (colourbox.com)

Hva kreves for å komme inn i Forsvaret? Les om de medisinske, fysiske og formelle kravene som må innfris for å tjenestengjøre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning