Hopp til hovedinnholdet

Har jeg rett på opplæring i samisk?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Vi har om samisk språk i norsken nå for tiden, og jeg snublet over en artikkel som sa at samer har rett til opplæring på samisk. Jeg lurer da på om jeg har dette? Oldemoren min var same, men pga fornorskningen lærte hun det aldri skikkelig bort til sine barn. Men som jeg har forstått det kan jeg jo da regne meg selv som same? Jeg kan ingenting samisk, før kunne jeg noen småord, telle og noen sanger, men det er så lengesiden at jeg har glemt det. Men jeg har veldig lyst til å lære det! Det siste året har jeg blitt interessert i den samiske delen av familien, men føler meg så dum når jeg kaller meg selv same og ikke kan samisk. Derfor lurer jeg på om jeg har krav til samiskopplæring? (Bor ikke i forvaltningsområdet) Kan jeg eventuelt ta det som 3. Språk i stedet for tysk? Jeg går jo i 10. Klasse så er kanskje litt seint å begynne med samisk, men jeg viste altså ikke at dette var en mulighet! Takk for svar! Hilsen Jente 15

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er mange forhold som kan spille inn, så vi kan dessverre ikke svare på hva du har rett på. På hjemmesiden til Utdanningsdirektoratet kan du lese hva som står i regelverket om samisk opplæring. Les det gjerne sammen med rådgiver på skole og/eller sammen med foreldrene dine.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om samiske språk

Samisk

Nyere forskning viser at den samiske språkgruppen er minst like gammel som den germanske språkgruppen, og minst dobbelt så gammel som den romanske språkgruppen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning