Hopp til hovedinnholdet

Hvem snakker jeg med for å ta bort fag?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei Jeg haR et spørsmål når det gjelder å fjerne karakterer fra vitnemålet. Jeg har følgende fag: MatematikkR1 og R2 Samfunnsøkonomi 1 og 2 Internasjonal engelsk Engelsk litteratur og Psykologi Spørsmålet mitt er: vis jeg tar opp psykologi 2 som privatist, etter vgs. Vil jeg da ha muligheten til å fjerne engelsk litteratur og kultur og internasjonal engelsk? I så fall, hvem skal jeg snakke med? Utdanningsetaten? Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

For å få generell studiekompetanse på utdanningsprogrammet Studiespesialisering må du bestå en godkjent fagkombinasjon.
Tommelfingerregelen er at du må ha tre programfag + matematikk på vg2, og 3 programfag på vg3.
Du må til sammen ha 2 fordypninger innen samme programområde (enten i realfag eller i språk/samfunnsfag/økonomi), resten kan du velge fritt, fra alle de studieforberedende utdanningsprogrammene.

Det er mulig å ta ekstra fag underveis på vgs, men du kan kan ikke uten videre ta bort fag, og enda vanskeligere er det å bytte ut fag etterpå og få det godkjent som en del av vitnemålet. Det er uansett et vitnemålsteknisk spørsmål som du er nødt til å ta opp med den som er vitnemålsansvarlig på skolen din, der kan du få konkret svar på hva som er mulig.

Du må ta fagene mens du fremdeles er elev på vgs hvis de skal telle i kvote for førstegangsvitnemål når du skal søke høyere utdanning. Du kan lese mer om det nedenfor.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning