Hopp til hovedinnholdet

Hva er letteste måten for meg å bli snekker på?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er 19 år og ferdig med vidregående studiespesialisering realfag (matte R1 og R2, it1 og it2, og fysikk1) jeg går nå på friluftslivet på folkehøyskole, men på vg3 strøk jeg I fysikk 2 og fikk derfor ikke vitnemål før jeg tar opp et fag. Men jeg kan ta opp hva som helst siden jeg har nok gjennomgående fag til å få godkjent realfag. Men jeg har nå insett at jeg ikke orker å studere senere og har da lyst til å bli snekker. Så det jeg lurer på er hva er letteste måten for meg å bli snekker på med tanke på at jeg nesten har vidregående fra før. Takk på forhånd

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Man kan ikke uten videre bytte ut fag på vitnemålet sitt, selv om det i noen tilfeller er mulig. Blant annet kan du ikke bytte ut et fag hvor du har blitt trukket ut til eksamen.
Snakk med den som er vitnemålsansvarlig på den skolen hvor du var elev, for å få konkrete svar på hva som kan være mulig i ditt tilfelle.
De tre årene dine på videregående skole er dessverre lite verdt når du mangler ett fag, derfor er det lurt å ta opp det faget du mangler, selv om du ikke har umiddelbare planer om å studere.

Alle har rett på videregående utdanning, men bare en gang. Du har valgt et løp som gir generell studiekompetanse og har brukt opp din ungdomsrett på det, selv om ikke alt er bestått. 
Det er dessverre ikke så enkelt å ta en fagutdanning som tømrer når du har brukt opp ungdomsretten din, fordi slike utdanninger tilbys kun i videregående skole. Siden du har brukt opp ungdomsretten din vil du heller ikke få voksenrett når du blir 25 år.

For å være kvalifisert for å bli lærling må du ha programfagene fra vg1 Bygg- og anleggsteknikk og og vg2 Byggteknikk. (Du trenger ikke å ta fellesfagene på nytt.) Du kan gjerne søke et nytt vg1, men du vil bli vurdert først etter at alle med ungdomsrett er tatt inn. Inntakskontoret i hjemfylket ditt kan svare på om du har noen muligheter for plass.
Sjekk gjerne om du finner private skoler som tilbyr de programfagene du trenger. Du kan eventuelt ta programfagene som privatist, selv om det ikke nødvendigvis er så enkelt med praktiske fag.

Etter at du har tatt programfagene kan du bli lærling, vanlig læretid er 2 år. Du må selv skaffe deg læreplass. Lærebedrifter får mindre tilskudd for en lærling uten ungdomsrett, det gir deg en ekstra utfordring. På den annen side er det noen som foretrekker mer voksne lærlinger.

Et annet alternativ er å ta fagbrev etter praksiskandidatordningen. Det får du ved å jobbe innen fagfeltet, istedenfor skole/lære. Du må selv skaffe deg relevant jobb.
Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordningen er at du må dokumentere 5 års relevant og allsidig praksis  fra fagfeltet og i tillegg bestå en teoretisk eksamen på Vg3 nivå (praksiskandidateksamen) før fagprøve kan avlegges. Fagopplæringen i fylket ditt kan gi deg mer informasjon om denne ordningen dersom det er aktuelt for deg.

Håper det var til hjelp.
Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning