Hopp til hovedinnholdet

Får jeg førstegangsvitnemål om jeg tar resten av vgs fagene som privatist?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Går andre år på VGS nå, og tenker å slutte for å ta resten av VGS som privatist. Jeg tenker å ta resten av VGS-fagene (har tatt en del av dem før VGS) til sommeren. Hvis jeg slutter på skolen nå, og fullfører VGS som privatist innen sommer, vil jeg komme i den førstegangs-kvota som de som fullfører VGS på vanlig måte gjør eller ikke? Også, hvis jeg tar privatisteksamen i et fag jeg allerede har standpunktskarakter (men ikke eksamenskarakter) i, vil den nye karakteren bli den jeg fikk på privatisteksamenen hvis den er bedre, eller gjennomsnittet mellom standpunkt- og privatisteksamenkarakteren? Takk for svar! :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Reglene for førstegangsvitnemål er de samme for privatister som elever. Du må ha fullført videregående opplæring innen normal tid. Det betyr at hvis du går ett av de studieforberedende utdanningsprogrammene må du normalt ha tatt alle eksamener i løpet av tre år. Vitnemålet får du ved å ta eksamenskarakterene med til din tidligere videregående skole slik at de kan samle karakterene dine til et vitnemål. Hvis du oppfyller kravene, vil vitnemålet bli merket(digitalt) med "førstegangsvitnemål". Sjekk gjerne ut med rådgiveren ved skolen du går på nå, om du fyller kravene og hvilke eksamener som gjenstår.

Hvis du ønsker å forbedre standpunktkarakter med privatisteksamen i ett fag, vil privatisteksamen erstatte standpunktkarakteren. Husk at hvis du skal erstatte karakteren i språkfag, må du ta både muntlig og skriftlig privatisteksamen. Hvis karakteren du får på eksamen blir lavere enn den du har i standpunkt, kan du velge å beholde standpunktkarakteren.

Vennlig hilsen

Veiledningssenteret Follo i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning