Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta vgs på to år?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Vgs som privatist Hei, Jeg vurderer å ta vgs på to år og da som privatist(lese kun hjemme ) nå etter ungdomsskolen.. Hvordan fungerer dette? Hvor ofte må jeg ta eksemen og må jeg ta eksamen i alle fag? for det fungerer jo sånn at standpunktkarakterene danner grunnlaget for studiepoeng. Hvor mye koster det? Jeg hadde da gått studiespesialisering men økonomi, språk og samfunnsfag. Jeg har sjekket siden til privatistweb, men for informasjon må jeg registrere meg mellom en viss tidsfrist. Kun 5 og 6 på meg i alle fag og vil da også gå siviløkonomstudiet på 3.år (BI Bergen eller Oslo), men vil dette påvirke om jeg kommer inn på studiene jeg vil? og bli det da lettere eller vanskeligere bli godkjent og kan det bli problemer med å bli godkjent med tanke på poeng? (klar over at det sosiale forsvinner hvis jeg leser hjemme og ikke på offentlig vgs) Hilsen en litt utålmodig elev

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når du skal søke høyere utdanning spiller det ingen rolle rent formelt om du har tatt hele vgs som privatist eller om du har vært elev på skole, så sant du får et vitnemål (dvs. at du har en godkjent fagkombinasjon og har bestått alle fag).

Som privatist får du ingen standpunktkarakterer, du tar eksamen i faget og du forbereder deg helt på egen hånd. Det betyr at du må opp til eksamen i alle avsluttende fag fra alle tre årene på vgs. I noen fag betyr det flere eksamener (f.eks i norsk og i alle språkfag). Det koster 1000,- pr.eksamen. Det er mulig å melde seg opp to ganger i året, og man kan melde seg opp til flere eksamener om gangen, men eksmaner må ikke kollidere. Du kan lese mer om det praktiske rundt det å være privatist nedenfor.  

Som du kanskje har sett på andre svar, så anbefaler vi ingen som har ungdomsrett å ta hele vgs som privatist. Som privatist får du også ansvar for alt selv. Du må passe på at du tar eksamen i de rette fellesfagene og at du velger en godkjent kombinasjon av programfag. Du må selv sette deg inn i læreplan og eksamensform i hvert enkelt fag og selv finne ut hva som er lurt å forberede til eksamen.
Det finnes privatistskoler hvor man kan betale for å få denne type hjelp.

Hvis du er skolesterk kan vi forstå at du har lyst til at det skal gå litt raskere. Enkelte fylker tilbyr treårig vgs som et komprimert (og mer krevende) løp på to år. Sjekk om det finnes der du bor.
Det er også mulig å gå ordinært vg1 og vg2, men underveis systematisk ta privatistfag fra vg2 og vg3 for å bli ferdig tidligere.

Lykke til med valgene dine!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning