Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg jobbe med menneskerettigheter?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Er ei jente som brenner for menneskers rettigheter. Jeg lurer på et par ting.. Har veldig lyst til å få fremmet FNs menneske rettigheter og lurer på om jeg kan gjøre det uten å jobbe i FN og hvordan?? ? Er det noe jeg kan utdanne meg som for å gjøre dette?? Hvis det ikke går hva kan jeg utdanne meg som for å få en jobb innen for det temaet i FN?? Er det noen spesifikke yrker ?? Vil gjerne uansett jobbe i utlandet(USA). Har de samme spørsmålene om retten til utdanning for funksjonshemmede i andre land!! Skal begynne på 1vgs til høsten og har tenkt å gå IB.. Er det en fordel?? På forhånd takk!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du vil jobbe med menneskerettigheter. Det er både spennende og viktig!

Det finnes en rekke forskjellige yrkesgrupper i organisasjonene som jobber for menneskerettigheter og en bedre verden. Alt fra statsvitere, økonomer, jurister og andre som jobber med administrasjon, saksbehandling, planlegging og liknende, til personer med utdanning i utviklingsstudier, fredsstudier, sosialantropologi etc. I tillegg finnes en del steder personer med utdanning innen helsefag, psykologi eller liknende. Dette kommer litt an på hva slags organisasjon det er snakk om. Mulighetene er altså mange.

De nevnte yrkene er også aktuelle i andre jobber som retter seg internasjonalt, for eksempel i utenrikstjenesten eller lignende.

Sjekk ut FNs sider om jobb her. Der kan du lese blant annet om utdanning og ulike yrkesgrupper i FN-systemet. Du får også informasjon om rekrutering- og praktikantordninger som er viktige å lese om dersom du ønsker å jobbe der.

utdanning.no kan du søke opp de yrkene jeg har nevnt lenger opp i svaret og som kan være aktuelle. Der finner du mye informasjon om hvert yrke, arbeidsoppgaver, vanlige utdanningsbakgrunn osv.

Du nevner frivillige organisasjoner, og jeg vil anbefale deg å skaffe deg erfaring fra en frivillig organisasjon som driver med menneskerettigheter. Dette kan gi deg gode erfaringer og innsikt i hva dette feltet dreier seg om. Er du helt sikker på at det ikke finnes noen som står for det samme som deg? Mange av disse organisasjonene jobber på tvers av store interesseområder. Eksempler på disse er blant annet Røde Kors, Amnesty, Press eller Fredskorpset. Særlig humanitære organisasjoner kan være interessant for deg!

Jeg tror absolutt det kan være en fordel å gå på IB, fordi du da blir god i engelsk, samt forberedt på et internasjonal jobbmarked. Men det er absolutt ikke et krav å ha gått IB for å kunne jobbe med menneskerettigheter.

Håper dette svaret var til hjelp! Lykke til!
Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Engasjert? Bli med i en organisasjon!

Ungdommer demonstrerer utenfor Stortinget i Oslo (foto: ung.no)

Hva brenner du for? Ønsker du å påvirke samfunnet rundt deg? Eller kanskje ser du etter nye venner? Å engasjere seg i en organisasjon gir mange fordeler.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning