Hopp til hovedinnholdet

Er årstudium verdt å ta eller bør jeg ta bachelor?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har nå tatt et fri år fra skolen, etter vdg, ettersom jeg ikke vet helt hva jeg skal studere. Jeg tenkte på molekylær biologi, psykologi, biomedisin, og ja dt e flere valg. Men jeg tenkte å prøve å ta et årstudium i psykologi i tromsø. Men så kommer det flere faktorer inn som gjør meg usikker. En, jeg har en kjæreste som jeg har vært sammen med i ca to år, som studere i bergen. og to, er årstudium verdt å ta eller heller ta bachelor, og hva skjer om jeg tar bachelor og finner ut at dette ikke var for meg? Kjæresten min sier eg skal gjøre hva jeg vil, og vi skal klare langdistanse forhold, som jeg ikke tviler på, men er så kjedelig når man hadde planer å flytte sammen. Tromsø er langt vekke, men er noe jeg tror kan være interessant. Har du noen tips, råd, erfaring som kan hjelpe meg å bestemme om jeg skal ta bachelor eller årstudium.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

så fint at du kontakter Ung.no.

Sannsynligvis vil du ikke få jobb på grunn av at du har tatt et årsstudium, men det kan være en fin måte å finne ut om psykologi er noe du vil fortsette med. Derfor vil jeg ikke si at det er en dårlig idé. Om du velger å flytte til Bergen senere, må du nok likevel være forberedt på å begynne på nytt om du vil gå psykologi der også.

Du spør også hva du kan gjøre hvis du tar en bachelor, men finner ut at det ikke var noe for deg. Det er helt normalt. Mange har funnet en ny retning etter fullført studium. Likevel finner de fleste ut av det mens de går skole. Om det skjer, er det veldig lov til å slutte underveis.

Om du er usikker på om du vil begynne på en bachelor, kan et årsstudium altså være en fin smakebit. Om årsstudiumet og bacheloren finnes på samme skole, kan du ofte få godkjent de fleste fagene fra årsstudiumet i bacheloren, slik at du kan hoppe over ett år.

Håper svaret var til hjelp. Ellers kan du også sende oss et nytt spørsmål senere.

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning