Hopp til hovedinnholdet

Usikker på om jeg skal inn i militæret og har mange spørsmål.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! jeg er ei jente på 16 som har begynt og tenke litt på militæret, men jeg har så mange spørsmål som jeg synst er vanskelig og lese seg fram til og lurte på om dere her inne kunne hjulpet meg å finne ut om jeg skal ta utdanning der eller ikke, eller om jeg i det heletat skal inn i militæret. Foreldrene mine synst det er unødvendig å bli med uten grunn og jeg lurer derfor på om jeg kan ta en utdanning der uten at jeg forplikter meg til å måtte ut i krig eller noe lignende etter militær tiden min. En annen ting er at jeg ikke vet hva jeg skal bli så lurte derfor på om man kan utdanne seg som vanlige ting i militæret uten at jeg forplikter meg til noe. Jeg er ikke så veldig sprek og sterk, har litt fett p kroppen som jeg prøver å trene vekk men som jeg ikkje helt klarer... burde jeg i det heletatt søke om å komme inn uansett om det kunn er 1.sesjon eller om det er mer? Tusen takk for svar! jeg setter stor pris på alt dere gjør for alle som har spm. jeg beundrer og ser opp dere!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ettersom du er født etter 1997 og er jente, så innebærer det at du kan bli vernepliktig når du har vært på sesjon del 2. Som vernepliktig kan du ikke velge bort militærtjeneste dersom Forsvaret velger å kalle deg inn. Frivillig utdanning i Forsvaret medfører, i likhet med førstegangstjeneste, en forpliktelse til å bidra ved behov i den militære organisasjonen dersom Norge er i krise eller krig.


Utdanning i Forsvaret er gratis. Man får faktisk betalt under utdanningen, og det er gratis bolig, klær, mat osv. Men Forsvaret utdanner først og fremst personell som skal fungere i den militære organisasjonen. Derfor er mye av utdanningen militært rettet, men mye av kompetansen er overførbar til det sivile jobbmarkedet, slik som lederutdanningene, ingeniørutdanninger og så videre.

Sammen med utdanning i Forsvaret følger det altså forpliktelser. Du kan starte med å gjennomføre sesjon del 1 og eventuelt sesjon del 2 når den tid kommer. Da får du svar på om du er kvalifisert til militærtjeneste og utdanning i Forsvaret. Så har du nok tid til å lære mer om Forsvaret og bestemme deg for hva du vil.

Hilsen Forsvaret i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Utdanning i Forsvaret

Militærpoliti ute på kjøretur (colourbox.com)

Vil du få lønn mens du studerer, og ta en utdanning du ikke kan få mange andre steder? Da kan Forsvaret være en mulighet for deg.

Les mer

Sesjon - første møte med Forsvaret

Sesjon (colourbox.com)

Sesjonen er ditt første møte med Forsvaret. Alle gutter og jenter med norsk statsborgerskap og bostedsadresse i Norge har sesjonsplikt.

Les mer

Verneplikt for jenter

Jenter i Forsvaret (foto: Thomas Iversen, Forsvaret)

Jenter født i 1997 eller senere er vernepliktige på lik linje med guttene.

Les mer

Hvem blir valgt ut til Forsvaret?

Forsvaret Hvem blir valgt ut?

For å bli valgt ut til førstegangstjeneste i Forsvaret må du erklæres tjenestedyktig. At du har god helse er også et viktig kriterium for at du skal bli valgt ut til militærtjeneste.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning