Hopp til hovedinnholdet

Kan man ta et friår på videregående?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har gått på vgs studiespesialisering i snart et halvt år og synes det er kjempetøft (stort karakterpress), og en stooor kontrast fra ungdomskolen hvor jeg fikk toppkarakterer, til nå. Har lyst å fullføre vgs fordi jeg vet at det er utrolig viktig. Problemet er at jeg er ganske sikker på at jeg ikke kommer til å greie det (mest pga. det psykiske slitet ved situasjonen). Jeg lurer derfor på om det er en mulighet å ta et år (etter første klasse), som friår. Slik at jeg kan ha en jobb eller noe sånt. Så kan jeg komme tilbake sterkere til andre og tredje året. Går dette ann å gjøre? Hvis det går ann hadde det hjulpet meg utrolig mye! Tusen takk for evt. svar :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 16 år.  

Takk for at du skriver til oss.
Det går an å ta et friår på videregående, men da bør du lese artikkelen under først.
Noen ganger kan det være en god ide med et friår, men jeg tenker da at man må ha noe å gjøre som er meningsfullt dette året, samt at man må ha en plan for når man skal tilbake til skolen. Du sier at du vil jobbe, og det er jo fint. Imidlertid kan det være en utfordring å få en jobb så det bør du undersøke før du tar et friår.

Overgangen fra ungdomsskolen til videregående er tøff for mange.

Ut fra det du forteller vil jeg råde deg til å snakke med rådgiver på skolen. Kan hende kan du få hjelp, slik at du kan føle at du mestrer skolen bedre. Du kan også snakke med helsesøster om det du sliter med, slik at du kan få det bedre.  Gjennom å sortere tanker og følelser kan du klare å se muligheter og løsninger.

For de fleste er det en god ide å fullføre videregående uten å ta et friår så jeg vil anbefale deg å se om ikke du kan få hjelp i forhold til det du sliter med, i stedet for å ta et friår.

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Friår eller slutte på skolen - husk på dette

Jenter står og tenker (colourbox.com)

Her er en huskeliste over hva du må ordne dersom du vil ta et friår før, eller i løpet av, videregående skole, bytte utdanningsprogram eller slutte underveis i skoleåret.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning