Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg utvikle min gode idé?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har en idé, noe ingen andre har tenkt på før, innenfor helsesektoren. Jeg vil starte egen bedrift, men må finne de riktige folkene å snakke med, vet at visst jeg røper ideen kan den fort ikke være min lenger.. Ta eksempel en ny type barnehage da, jeg vil ikke jobbe i selve barnehagen men som sjef. Lurer derfor på hvilken utdanning jeg skal ta og hvordan jeg bør gå fram, hvem jeg bør starte å snakke med osv, for å utvikle ideen uten at noen andre tar den og kaller den for sin. Hadde satt stor pris på svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Først og fremst - så kult at du har en god idé! Du virker veldig inspirert og klar for å gjøre noe også. Det er veldig bra. Norge som land kommer til å trenge mange nytenkende mennesker fremover, så dette støtter vi :)

Vi er ikke helt eksperter på det med oppstart og grundervirksomhet, bare så det er sagt med en gang. Så vi kan bare gi deg noen første råd.

Det er sikkert riktig av deg å tenke at du må skjerme idéen din litt. Men samtidig vil det også være viktig å få koblet på andre spennende mennesker, som har sine spennende innspill. Det er ofte sånn gode idéer kommer ut i livet.

Hvis man skulle hatt en helt konkret idé som er f.eks teknologisk - og da mener vi en kode til et operativsystem, eller en oppskrift på en ny coca cola - så vil det være vanlig å søke om patent (at det er du som eier idéen lovlig). Dette er litt sjeldnere hvis det er en forretningsidé (f.eks en måte å styre/lede en butikk på). Men hvis du vil, kan du gjerne søke opp patentstyret - der står det mer om hva som kan få patent.

Ellers er det sånn at å starte opp noe fra bunnen av, sjelden har en enkel oppskrift. Det er mange måter å få det til på, og ikke sånn at hvis man tar en tre år lang utdanning, så er man garantert noe.

Det kan likevel være en idé å enten ta en utdanning innen sektoren du vil starte opp noe. Eventuelt finnes det studietilbud innen entreprenørskap på bachelor og masternivå. Du har også Gründerskolen som er et samarbeid mellom en rekke universiteter og høgskoler i Norge. Du kan lese mer om studiet på grunderskolen.no.

Vi kjenner jo ikke til dine konkrete idéer eller planer, så det er vanskelig å si hvilke utdanninger som passer deg. Noen som starter opp selv, har jobbet seg opp uten utdanning. Likevel er det ikke sikkert at det passer like bra innen alle bransjer, for eksempel i helsesektoren. Men som sagt, vet vi vi ikke om dette også gjelder ditt tilfelle.

Uansett kan det sikkert være en lur ting å komme i kontakt med noen, som du skriver.

For eksempel kan du ringe Gründertelefonen til Innovasjon Norge. Der kan du diskutere idéen din helt konfidentsielt og snakke om måter å utvikle og komme i gang med prosjektet. Du kan trolig også finne annen nyttig info på nettsidene deres, samt kontoret som er nærmest deg.

 

Håper ikke svaret ble for generelt og at du fikk noen tanker om hva du kan gjøre videre. Ellers kan du selvsagt sende oss et nytt spørsmål eller diskutere dette med rådgiveren på skolen du går eller nylig har gått ut av.

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du starte din egen bedrift?

God idé (colourbox.com)

Med de rette personlige egenskapene, den gode ideen og de riktige rådgiverne og ressursene kan også du lykkes.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning