Hopp til hovedinnholdet

Hvordan bli pianist?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har lenge villet jobbe innenfor medisin, men har med årene hatt skikkelig lyst til å jobbe med musikk og bli en pianist. Jeg lurer litt på hvilke veier man kan gå for å jobbe som pianist innenfor klassisk musikk. Jeg sliter litt med å finne ut hvilket yrke jeg vil ta, har tatt mange tester, men jeg er alltid usikker. Det virker for vanskelig å bli lege eller psykolog, men det virker nesten umulig å kunne leve med å spille piano. Jeg vet virkelig ikke hva jeg skal velge, og må snart søke meg inn på vgs. Jeg tenker på dette nesten vær dag og blir ofte stressa og irritert over at jeg ikke finner ut hva jeg vil bli. Unnskyld for litt uryddig spørsmål, håper du ka. Gi meg et par råd, tusen takk på forhånd :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

så spennende at du er så interessert i piano!

Det er krever veldig mye øvelse hvis du bil bli profesjonell pianist. Mange ønsker å bli det, og derfor er det stor konkurranse. Derfor er det få som kan leve av det alene. Likevel er det selvfølgelig mulig om man arbeider for det.

Mange som ønsker å leve av musikk, velger å studere dette. På videregående kan du ta Musikk, dans og drama, og velge piano som hovedinstrument. Der får du et bredt inntrykk av hvordan det er å jobbe mye med musikk, og om dette yrket er noe som vil passe for deg. I tillegg oppnår du generell studiekompetanse, slik at du siden kan søke deg inn på høgskoler og universiteter hvis det frister.

Etter videregående kan du også studere musikk ved høyskole eller universitet. Det kan du gjøre uansett om du gikk musikk på videregående eller ikke.

Hvis du vil studere utøvende musiker, kan du for eksempel gå her:

Norges Musikkhøgskole
Barratt Due musikkinstitutt
Griegakademiet - institutt for musikk
NTNU - institutt for musikk

Her finner du også enda flere relevante studier.

I tillegg er det mange musikkskoler i utlandet. Kontakt gjerne ANSA hvis det virker spennende. De gir gratis og nøytral informasjon til nordmenn som vil studere i utlandet.

Veldig mange musikere kombinerer det også med en annen jobb, for eksempel musikklærer eller noe helt annet. Det er fordi det kan være vanskelig å få seg en stabil inntekt eller finne nok oppdrag hele tiden.

Vårt beste tips er nok at du enten begynner å lære piano gjennom skole eller at du øver mye og spiller mange konserter. Da kommer du inn i miljøet, og etter hvert vil du forhåpentligvis bli flinkere og mer kjent, og deretter få flere og flere oppdrag.

Les mer om å være musiker på Utdanning.no. Du kan også snakke med rådgiver på skolen om dette.

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning