Hopp til hovedinnholdet

Jeg har sluttet å spise, sover lite og mister energi. Hva kan jeg gjøre?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er nå midt oppi eksamenlesning og det er heftig mye å sette seg inn i. Jeg har nå i 1 uke lest konstant hver dag i flere timer, noe som resulterer i at jeg har glemmer å spise. Altså, jeg har ikke spist på 1 uke, og føler ikke at jeg er sulten. Jeg har generelt denne måneden vært sløv å spise, men nå er det ille! Har gått ned 3 kg på 1 uke. Også sliter jeg med søvn, sover meget lite, føler meg så utrolig tappet av energi, men tanken på mat er ikke tilstede.. Begynner å tro at noe "feiler" meg, får brekninger av å tygge maten jeg prøver å svelge! aldri opplevd noe slikt tidligere, men nå er jo dette mitt første år på universitet, og det er tøffere enn hva jeg forventet!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du leser til eksamen og at du glemmer å spise. Du skriver også at du har gått ned i vekt som en konsekvens av at du ikke spiser. Jeg forstår det også sånn at du ikke sover noe særlig og at du føler deg tappet for energi. Det er ikke greit.

Jeg tenker at det er lurt at du snakker med noen om hvordan du har det. Foreldrene dine eller en helseperson. Det at du ikke spiser vil føre til at du vil slite med konsentrasjonen, noe som gjør at du vil ha vanskelig med å huske og lære. Det og ikke få sove er også et tegn på at du trenger å få hjelp til å finne gode rutiner for mat, skolearbeid, pauser og søvn i livet ditt.

Anbefaler deg å ta kontakt med helsesøster på skolen du går på og fortelle om hvordan du har det. Få hjelp til å få det bedre!

Ønsker deg lykke til og alt godt.

Legger ved artikler som du kan lese under svaret.  

 

Hilsen Helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Studieteknikk - hvordan jobbe med leksene?

Pappa og datter gjør lekser sammen (colourbox.com)

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Les mer

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Råd til deg som sover dårlig

Jente våkner (colourbox.com)

Sliter du med å få sove godt, sovne når du legger deg eller med å komme deg opp om morgenen? Slik henger det sammen, og dette kan du gjøre.

Les mer

Dette bør du spise før og etter trening

Lønner det seg å spise før du trener, og hva skal du i så fall spise? Hvor viktig er det egentlig med drikke under treningen? Få gode tips til hva du bør spise og drikke før, under og etter trening her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning