Hopp til hovedinnholdet

Har jeg brukt opp ungdomsretten?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en 18 år gammel gutt som fullførte VG 1 Service og samferdsel skoleåret 2013-2014, VG 1 Helse og oppvekstfag skoleåret 2014-2015, begynte med VG 2 Helsearbeiderfag til midten av november 2015 og begynte på tilrettelagt små gruppe med linjen Salg, Service og Sikkerhet VG 2 hvor jeg ble overført nylig i desember 2015 og jeg lurer på om jeg har brukt opp ungdomsretten min og ikke kan gå på vgs neste år på grunn av det og har jeg driti meg ut resten av livet hvor jeg verken kan få noe utdannelse eller bli noe på grunn av det? hilsen fortvilet gutt :(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Tusen takk for din melding:)

Du skal nok få fullført VGS! :)

Man har rett på fire år opplæring i skole hvis man gjør et omvalg, slik du har gjort. Du har også rett på å ta opptil to pauseår.

Slik jeg forstår det, har du gått tre år på videregående. Derfor har du krav på ett år til i skole. Vi tror altså at du kan ta påbygg eller gå i lære hvis du ønsker det.

Du sier også at du har gått i tilrettelagt gruppe. Kanskje det også kan gi deg rett til å bruke lengre tid på videregående.

Uansett bør du absolutt snakke med rådgiveren på skolen din. Hun eller han kan gi et sikkert svar for hva som gjelder i din situasjon. Husk at skolen gjerne vil at du skal fullføre, så forhåpentligvis vil du få hjelpen du trenger.

Så gå til rådgiveren så fort som mulig og spør om alt du lurer på. Får du ikke hjelpen du trenger, bør du snakke med læreren din eller sende oss et nytt spørsmål. Du kan også kontakte Elev- og lærlingombudet i ditt fylke. De er eksperter på rettigheter i videregående.

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning