Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli lege selv om jeg går musikk, dans og drama? 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 14 som allerede har begynt å tenke på videregående fordi vi skal på utplassering snart. Jeg vil gjerne bli lege, og vet at jeg må ta studiespesialiserende. Problemet er at jeg HATER kroppsøving, og skulle gjerne ha sluppet dette. 1. Er det noen mulighet for at jeg kan bli lege selv om jeg velger musikk, dans og drama? 2. Går det an å få fritak fra kroppsøving? Jeg vil gjerne bli lege, advokat eller skuespiller. Tusen takk for svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så spennende at du vil bli lege! 

1. Det er mulig å bli lege selv om du går musikk, dans og drama. MEN du har ikke krav på realfagene som er opptakskrav for medisinstudiet når du gå musikk, dans og drama. Derfor burde du snakke med skolen du ønsker å gå på og høre om du har et realfagtilbud for de elevene som ønsker det. 

Dersom skolen IKKE har det så er du nødt til å ta fagene som privatist, enten samtidig som du går på videregående eller etterpå. Dersom du tar fagene samtidig som du går på videregående vil karakterene dine komme på førstegangsvitnemålet ditt. Tar du de etterpå vil de komme på vitnemålet som søker i ordinær kvote når du søker medisin. Dette er to forskjellige kvoter, og ofte er det lettere å søke høyere utdanning med førstegangsvitnemål. Les mer om dette i artikkelen under. 

Dersom skolen som tilbyr musikk, dans og drama ikke har noe tilbud for deg som vil ha ekstra realfag for å søke medisin, og DU ikke ønsker å ta fag som privatist - da er det kanskje lettere å gå studiespesialisering. Men hør med skolen før du bestemmer deg!

2. Du skriver at du hater kroppsøving, og det er nok mange som kjenner seg igjen i den følelsen. Har du tenkt noe på hvorfor du ikke liker faget? Kanskje det er noe du kan snakke med læreren eller rådgiveren din om og at dere kan finne en måte å tilrettelegge faget for deg? Jeg vil anbefale deg å ta en prat med disse før du eventuelt søker om fritak. 

For å få fritak må du søke til skolen, og vise til dokumentasjon fra lege/spesialist for at du behøver tilpasset opplæring/fritak. Det er en forutsetning for fritak at den tilrettelagte undervisningen er av en slik art at den ikke kan vurderes med karakter

Fritak fra vurdering betyr ikke nødvendigvis at du ikke skal delta i kroppsøving, men at du slipper vurdering.

Håper dette svaret var til hjelp! Lykke til.

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning