Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg gå TIP med påbygg og bli politi? 

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har alltid hatt lyst til å bli Geolog eller Mineralog men har også alltid vært interessert i mekking på biler og holde på med store maskiner og fly men jeg har vurdert å bli Politi en god stund også nå så jeg har flere valg. Nå går jeg på Studiespesialisering men trives ikke der pga. Noen av lærerene osv men jeg lurte på om det er mulig til å gå på feks. TIP med påbygg for å bli Politi? Jeg bare tenkte på det siden man kan få Studiekompentanse når man tar påbygg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så spennende at du har flere forskjellige utdanningsveier du er interessert i!

Jeg forstår at du opplever det vanskelig å ikke trives på skolen på grunn av lærere. Har du snakket med rådgiver om dette? Jeg anbefaler deg å ta en prat med rådgiveren på skolen din, fortell hvordan du føler deg. Tenk på hva som kan gjøre hverdagen din bedre? Du har også mulighet til å søke deg på en annen skole i fylket ditt som tilbyr studiespesialisering, dersom du ønsker å forsette der.

Det høres ut som du har litt å tenke på, og derfor burde du nok forsøke å finne ut først og fremst om du ønsker å bruke tid på å gå yrkesfag og få fagbrev selv om du likevel vurderer flere studier. Dette er også noe du kan snakke med rådgiver om :)

På videregående har du rett til å gjøre ett omvalg, og dersom du ønsker å bli bilmekaniker ved å gå TIP så kan du gjøre det. Da vil du etter 4 år og bestått fagprøve kunne jobbe som bilmekaniker. Fullfører du yrkesfag, vil du ikke automatisk få generell studiekompetanse, men tar du påbygg etter fagbrev så kan du begynne å studere dersom du ikke vil jobbe som mekaniker lenger. 

Vil du ikke ta fagbrev, kan du også ta påbygg i VG3. Når du har fullført påbygg i VG3 og fått generell studiekompetanse så har du ikke lenger rett på lærlingplass via skolen din. Men du kan likevel forsøke å skaffe det på egenhånd. 

Men ja, du kan søke politi når du har fått generell studiekompeanse, uansett om du tar det gjennom Påbygging eller Studiespesialisering. I tillegg må du ha 3 i norsk. Øvrige opptakskrav kan du se her.

Når det gjelder studier som geologi så krever det at du har litt ekstra realfag:

Matematikk R1 eller matematikk S1+ S2 og i tillegg ett av følgende programfag:

  • Matematikk (R1+ R2)
  • Fysikk (1+2)
  • Kjemi (1+2)
  • Biologi (1+2)
  • Informasjonstekn (1+2)
  • Geofag (1+2)
  • Teknologi og forskningslære (1+2)

Hvis du vil ta disse fagene på skolen, bør du snakke med rådgiver eller læreren din. Du kan eventuelt ta dem som privatist under eller etter videregående.

Les mer om utdanningene du er interessert i ved å søke de opp på utdanning.no, der kan du også lese mer om opptakskrav! 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Politiutdanning - dette kreves av deg

Oiliti (colourbox.com)

Vil du jobbe med etterforskning? Trives du med mennesker og vil bidra til at samfunnet føles trygt? Da er kanskje Politihøgskolen noe for deg.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning