Hopp til hovedinnholdet

Jeg har svekket fargesyn, hvilke jobbmuligehter har jeg dersom ikke kan være i politiet etc? 

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Helt siden jeg var liten ville jeg bli helikopter pilot. Jeg fant ut for noen år siden at jeg ikke kunne det på grunn av dårlig fargesyn. Men det var ikke så ille fordi jeg hadde andre yrker på min liste som jeg ville gjøre. Jeg ville jobbe i Telemarks bataljonen i forsvaret, men neida, de krevde også fargesyn. Det samme gjorde også røykdykker og politi. Jeg føler at hele livet mitt har gått rett i dass. De eneste tingene jeg faktisk alltid har vært interessert i kan jeg ikke bli. Jeg vil jobbe med noe actionfylt og det står jeg for. Det er absolutt ingenting annet jeg har løst å bli. Jeg liker å hjelpe folk i krisesituasjoner, og som krever god fysisk og psykisk helse. Bare å gå til skolen å vite at jeg gjør det til ingen nytte er helt idiotisk og det er så jævlig irriterende. Jeg besto ikke lanternetesten noe som vil si at fargesynet mitt er for svakt til å kunne jobbe som skipper på båt. Og jeg har en syn på -1,75 på begge øyene. Noen gode ord til en ganske fortvilt gutt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Jeg forstår at det er frustrerende for deg å oppleve at synsproblemer hindrer deg når det kommer til yrkesvalg.  Det er utrolig bra at du allerede er klar over at du ønsker å hjelpe folk i krisesituasjoner, og det er godt utgangspunkt at du allerede nå er bevisst på hva du vil drive med, selv om du har oppdaget et hinder på veien. 

Mitt beste tips til deg at du tar kontakt med noen å prate med noen om dette, enten det er rådgiver eller fastlege. Jeg forstår at du har undersøkt dette grundig, men jeg vil likevel anbefale deg å forsøke å tenke enda mer utenfor boksen.

Det finnes også en nettside som hadde en del info om dette å være fargeblind: Sjekk ut fargeblind.no om du ikke allerede har det :) 

Ellers så finnes du jo tusenvis av ulike yrker der ute, hvor du kan hjelpe mennesker og være en ressurs. Eksempler på dette kan være akuttsykepleier, ambulansearbeider, vernepleier, barnevernspedagog eller psykolog. Det finnes også mange flere yrker i mange ulike bransjer som har action og innebærer å hjelpe mennesker som jeg ikke kommer på nå - enten studiefaglige eller yrkesfaglige.

Du kan undersøke på blant annet utdanning.no og søke opp stikkord på yrker og utdanninger som kan være spennende for deg. Søker du for eksempel "hjelpe" eller "teknologi", vil du få opp relevante yrker og studier som du kan lese mer om.

Det kan også være lurt å begynne med å ta noen interessetester, kanskje du lærer du noe nytt om deg selv? Deretter må du bruke en del tid på å gjøre research på de alternativene som finnes innenfor de aktuelle feltene.

Gjennom linken nedenfor finner du flere interessetester, denne nettsiden er også fin til å gjøre research på utdanning/yrker:
utdanning.no/tema/hjelp_og_veiledning/interessetester

Men som nevnt, jeg anbefaler deg sterkt å ta en prat med rådgiver. Noen ganger hjelper det å "kaste ball" med noen, særlig når en er litt fortvila - da kan det hjelpe å lette litt på trykket. 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning