Hopp til hovedinnholdet

Kan han ta en yrkesutdanning nå?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei :) Kjæresten min er 23 år. Han har tidligere fullført vgs med et allmennfaglig løp og har studikompetanse. Nå vurderer han å bli kokk eller barne- og ungdomsarbeider. Har han rett til å gå restaurant- og matfag eller helse og oppvekst på vgs nå? I så fall, slipper han å ta fellesfagene (norsk, matte o.s.v.) på nytt? Har hørt om folk som er voksenlærlinger innenfor andre yrkesfag. Er dette mulig for disse yrkene? Om han ikke har rett på et nytt vgs-løp, hvilke andre muligheter finnes til å ta en kokkeutdannelse? På forhånd takk :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Alle har rett på videregående utdanning, men bare en gang. Kjæresten din har valgt et løp som gir generell studiekompetanse og har brukt opp sin ungdomsrett på det.

Det er flott at han ønsker en fagutdanning, men det er dessverre ikke så enkelt å ta et fagbrev når man har brukt opp ungdomsretten sin, fordi slike utdanninger tilbys kun i videregående skole. Når man har brukt opp ungdomsretten sin får man heller ikke rett på voksenopplæring.

Både utdanningen for å bli kokk og for å bli barne- og ungdomsarbeider er fireårig, to år på skole og to år som lærling. For å være kvalifisert for å bli lærling må han ha programfagene fra vg1 og vg2. Du har rett i at han ikke trenger å ta fellesfagene på nytt.

Han kan gjerne søke på vg1, men hans søknad vil først bli vurdert etter at alle med rett har blitt tatt inn. Man søker på vanlig måte gjennom vigo.no innen 1.mars. Hvis han ikke får plass i offentlig skole kan han se om han finner private tilbud, eventuelt ta programfagene som privatist.

Etter at han har tatt programfagene kan han bli lærling, han må selv skaffe seg læreplass. Lærebedrifter får mindre tilskudd for en lærling uten ungdomsrett, det gir ham en ekstra utfordring. På den annen side er det noen som foretrekker voksne lærlinger.
Det kan også være mulig å begynne direkte i lære, uten å ta programfagene først, da blir læretida forlenget. Det er bedriften selv som bestemmer om den tar inn en lærling på det grunnlaget, her kan det være stor variasjon fra fylke til fylke, og fra bransje til bransje.

Et annet alternativ er å ta fagbrev etter praksiskandidatordningen. Det får han ved å jobbe innen fagfeltet, istedenfor skole/lære. Han må selv skaffe seg relevant jobb. Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordningen er at han må dokumentere 5 års relevant og allsidig praksis fra fagfeltet og i tillegg bestå en teoretisk eksamen på Vg3 nivå (praksiskandidateksamen) før fagprøve kan avlegges. Fagopplæringen i fylket deres kan gi ham mer informasjon om denne ordningen dersom det er aktuelt.

Mulighetene kan variere en del avhengig av hvor man bor. Sjekk gjerne om det finnes et karrieresenter i det fylket dere bor, hvor han kan få gratis veiledning om de mulighetene som finnes.

Håper det var til hjelp. Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning