Hopp til hovedinnholdet

Hva er realkompetanse?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Det står følgende om opptakskrav til odontologistudiet; "Opptak til studieprogrammet krever generell studiekompetanse. Søkere som ikke har generell studiekompetanse, og er 25 år eller eldre, kan søke om opptak på grunnlag av realkompetanse." Betyr det at jeg som er 16 år, ikke kan søke odontologi om jeg går realfaglinja? MÅ jeg ha generell studiekompetanse _eller_ være minst 25 år og ha realkompetanse? Håper dere forstår spørsmålet mitt..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Realkompetanse er en alternativ måte å komme inn på studier for søkere som ikke har generell studiekompetanse. Det er altså en spesiell ordning for folk over 25 år som ikke har fullført videregående skole. Hvis man har jobbet i veldig mange år med noe som regnes som relevant for studiet man søker, kan man altså søke opptak selv om man ikke har generell studiekompetanse. Men det er altså et unntak, og det stilles som regel strenge krav til hvilken type arbeid som regnes som relevant til det studiet man søker.

Hvis du ønsker å søke opptak til odontologistudiet, må du altså ha generell studiekompetanse. I tillegg må du oppfylle det spesielle opptakskravet:

Matematikk R1 (eller S1+S2), Fysikk 1, Kjemi 1 og Kjemi 2.

Fjorårets poenggrenser finner du på Samordna opptaks nettsider:

www.samordnaopptak.no/studier


Vennlig hilsen Samordna opptak i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning