Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bytte til Studiespesialisering?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg går helse og oppvekst vg1, men jeg begynner å bli ganske lei. Det er spennende fag, men det blir for mye av det samme. Jeg var sykt lei skole etter ungdomsskolen og derfor søkte jeg HO. Jeg savner litt mer teoretiske fag og vurderer å søke vg1 studie til høsten. Også lurer jeg på om de prioriterer de som kommer fra ungdomsskolen istedenfor meg, eller om jeg har lik stor sjans for å komme inn som dem. Jeg tenker å velge samfunnsfag på vg2 og da tenker jeg at det blir lettere spesielt i psykologien fordi mye av det de lærer har jeg allerede lært. Også lurer jeg på hvilke fag som er avsluttende på vg1 og hvilke på vg2 som gir skole poeng og som er lurest å ta.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

du har rett til omvalg. Det betyr at du har lov til å bytte utdannignsprogram én gang. Du vil altså ikke komme bak ungdomsskoleelevene i køen. Ta gjerne kontakt med rådgiver på skolen hvis du vil benytte denne retten, og husk fristen 1. mars!

På Studiespesialisering er de avsluttende fagene Engelsk, Geografi, Samfunnsfag, Naturfag og matematikk 1P/1T.

Du kan få ekstrapoeng for realfag og språkfag fra Vg2 og Vg3. Følg lenkene for å se hvilke fag det gjelder. Disse fagene vil altså dra opp skolepoengene dine hvis du søker universitet eller høyskole.

Det er likevel slik at de fleste studier ikke har ekstra realfag og språkfag som opptakskrav. Så med mindre du tror du vil jobbe med noe real- eller språkfaglig i fremtiden, er det ikke sikkert det er nødvendig å ta dem hvis det ikke frister.

Håper svaret var til hjelp! Og igjen, ta gjerne kontakt med rådgiver, uansett om du har bestemt deg for å bytte eller ikke. Da vil du nok få mer god informasjon om mulighetene og rettighetene dine.

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Kan jeg bytte utdanningsprogram på videregående?

Jente tenker seg om (colourbox.com)

Har du valgt feil linje på videregående? Fortvil ikke. Det kan være mulig å bytte, selv om skoleåret har begynt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning