Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta nivå III?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er en 18 år gammel gutt som går siste året på vidregående skole, studiespesialisering. Jeg hadde morsmål som fremmedspråk, og gjennomførte både muntlig og skriftlig eksamen i faget i første klasse, tilsvarende morsmål nivå 1. I dag fikk jeg høre fra læreren at jeg må ta morsmål nivå 2, skriftlig og muntlig, til våren for å få vitnemål. Det jeg lurte på, er at kan jeg ta nivå 3 morsmål istedenfor, siden da får jeg ekstrapoeng. Er det mulig å ta nivå 3 istedenfor, uten å ha morsmål nivå 2 fra før? Og vill dette oppfylle fremmedspråkfaget? Et annet spørsmål jeg har, lillebroren min går i første klassen vgs studiespesialiering, og han har blitt tilbud å ta morsmål nivå 1. Det jeg lurte på, er hvis lillebror tar morsmål nivå 3 i første klasse, har han oppfyllt fremmedspråk kravet? Takk for svar på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du reflekterer godt, og det du spør om kan være mulig. Les det som står i punkt (2) og (3) nederst på denne siden i læreplanen for fremmedspråk som programfag.

Dessverre kan vi ikke gi deg noen konkrete svar, fordi det er så mange forhold som kan spiller inn. Vi anbefaler derfor at du ber om en samtale med den som er vitnemålsansvarlig på skolen din, der kan du få klare svar om ditt vitnemål og i tillegg om du kan oppnå språkpoeng. Det samme bør lillebroren din gjøre. 

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Språkvalg på ungdomsskolen

koffert med flagg (colourbox.com)

På ungdomsskolen kan du velge mellom fremmedspråk, norsk/samisk fordypning eller engelsk fordypning. Her finner du informasjon om alternativene, og hvilke konsekvenser valget gir senere.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning