Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta læretiden senere?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går nå VG2 Barne- og ungdomsarbeider, i Vestfold fylke. Jeg er utplassert i en privat barnehage en dag i uka, som er veldig fornøyd med meg og har sagt jeg kan få jobb der dagen jeg fyller 18. Jeg fyller ikke 18 før august. Dessverre kan de ikke ta meg inn som lærling, som jeg planla å være de neste to årene, før jeg går påbygg etter fagbrev. Jeg vurderer derfor å droppe/utsette lærlingtiden for å kunne jobbe, da prioriteten min er å flytte ut så fort som mulig grunnet problematisk forhold hjemme. Jeg lurer på om dette kan lønne seg på noen måte, eller om det da blir vanskeligere for meg å ta lærlingtiden min senere. Hva hvis jeg jobber som bhg. assistent i noen år uten å få fagbrev, og senere kun tar påbygg isteden? Eller har jeg da mistet min ungdomsrett og mangler muligheten til å gjøre det? Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har bare ungdomsrett i 5 år fra du begynte på skolen. Det betyr at dersom du ikke har fullført videregående innen du er 21 år (forutsatt at du begynte rett etter ungdomsskolen) opphører ungdomsretten. Søker du læreplass etter at du er 21 år, vil også bedriften få mindre tilskudd for å ha deg som lærling - det kan gjøre at søkere til læreplass med ungdomsrett blir prioritert foran deg. Du bør derfor tenke deg nøye om før du tar et valg om å ikke fortsette i opplæring nå. Du kan godt jobbe et år og så fortsette på Vg3 påbygg, men husk at det er et tung teoretisk utdanningsprogram - og det kan være vanskelig å begynne på skole igjen når man har hatt pause over lengre tid. Fullfører du læretid nå, kan du ta påbygg for elever som har fullført yrkesfag etterpå. Da har du færre fag enn på Vg3 påbygg, og dermed kan det være lettere å fullføre med godt resultat.

Snakk gjerne med en rådgiver på skolen din, slik at du får et godt grunnlag for å ta en beslutning. Lykke til uansett hva du velger.

Vennlig hilsen

Veiledningssenteret Follo i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning